De ce te trezești noaptea și nu mai poți adormi la loc? Sfaturi pentru un somn odihnitor

Cel mai neplăcut lucru care ți se poate întâmpla este să te trezești noaptea și să nu mai poți adormi. De ce se întâmplă asta și cum îți poți recăpata somnul odihnitor află chiar acum.

Somn - femeie care doarme FOTO Shutterstock

Un studiu american din Sleep Medicine a constatat că aproximativ o treime dintre adulți se trezesc în timpul nopții de cel puțin trei ori pe săptămână. Peste 40% dintre acești oameni au probleme în a adormi din nou. Ei bine unul dintre motivele pentru care nu mai reușim să adormim să adormim la loc este chiar faptul că știm că în câteva ore va trebui să ne trezim!

Experții spun că, atunci când dormim, trecem prin mai multe cicluri de 90 de minute. Aceste cicluri conțin diferite stadii de somn. În ultima parte, intrați într-un somn mai ușor, iara tunci este mult mai probbail să te trezești mai ușor la orice mic zgomot.

Greg Murray, profesor și director al Centrului pentru Sănătate Mintală de la Swinburne University of Technology, a explicat că acest lucru este tipic între orele 3-4 dimineața. Pe măsură ce organismul se pregătește pentru dimineață, temperatura corpului și hormonii de veghe încep să crească, în timp impulsul de a dormi se reduce, potrivit specialiștilor.

Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock

Sfaturi pentru a adormi la loc

Evită să mergi la toaletă

Ei bine, de multe ori ne putem gândi că acesta este un disconfort care ne impiedică să adormim, însă mersul la toaletă ne poate face să nu mai adormim.

Dr. Michael Breus, un psiholog clinician, a declarat pentru Business Insider că ar trebui să evităm să mergem la toaletă noapte din cauza faptului că dacă părăsești căldura patului tău, inima trebuie să pompeze mai mult sânge în jurul corpului. Pentru a adormi este nevoie de un ritm cardiac scăzut în repaus. 

Nu te mai uita la ceas

Este posibil ca uneori să simțiți nevoia să verifici ora pe telefon atunci când nu reușeștii să dormi. Dr. Michael spune să eviți cu orice preț să îți verifici telefonul, deoarece asta îți poate crea anxietate gândindu-te că nu mai ai câteva ore de odihnă și tu nu poți profita de ele. Odată ce te simți anxios te poți ridica din pat și să faci ceva ce te-ar putea distrage și obosi și apoi să încerci să adormi la loc. Ai putea de pildă să meditezi puțin.

Somn - bărbat care doarme FOTO Shutterstock

Renunță la băutură

Alcoolul poate strica calitatea somnului. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul blochează triptofanul - un aminoacid care te ajută să dormi - să ajungă la creier.

Profesorul Malcolm von Schantz, de la Universitatea din Surrey, spune: „Alcoolul are un efect ciudat, în sensul că te face să adormi mai ușor, dar afectează calitatea somnului."

Răcorește-te

S-ar putea să ai impresia că o temperatură mare în casă este perfectă, însă asta își perturbă somnul. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că sistemele de încălzire centrală usucă membranele mucoase, făcându-te să îți fie sete! Dr. Neil spune că temperatura optimă pentru o noapte bună este de 18C sau puțin mai mică. Oprește încălzirea în dormitor și folosește în schimb plăpumi, pături și lenjerie de pat pentru a te ajuta să își reglezi temperatura corpului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net