Déjà vu: Cum se explică, de fapt, sentimentul că ai mai trăit ceva ce experimentezi pentru prima dată
80% dintre oameni, conform științei, au experimentat măcar o dată senzația de déjà vu. Există mai multe explicații pentru acest fenomen.
Déjà vu este un fenomen psihologic care constă în sentimentul de a fi trăit o situație nouă înainte, dar care nu s-a întâmplat niciodată cu adevărat. Este ceva ce se întâmplă în creier și am putea spune că este singura certitudine. Știința, de-a lungul istoriei, a încercat să-i dea o explicație concretă, dar dintre toate teoriile pe care le-a dezvoltat, niciuna nu ajunge să ne convingă total.
Cine a dat numele acestei trăiri
Există mai multe teorii științifice și filozofice care încearcă să explice cauzele sale psihologice, dar niciuna nu este definitivă. De aceea, până în ziua de azi știința continuă să studieze acest fenomen. Filosoful francez Emile Boirac a fost chiar unul dintre primii care l-a studiat și care i-a dat numele în 1876, iar până astăzi continuă să fie subiect de analiză.
Ce este déjà vu?
Uneori, déjà-vu-ul este confundat cu anumite fenomene precognitive, în care cineva crede că poate anticipa ce se va întâmpla mai târziu și, în cele din urmă, are dreptate. Dar o diferență cheie a acestui fenomen este că se simte în timpul unui eveniment, nu înainte. Pe de altă parte, experiențele precognitive, dacă sunt adevărate, dezvăluie lucruri care se vor întâmpla în viitor, nu ceva ce am experimentat deja.
Se estimează că déjà-vu apare din când în când la 60% până la 80% dintre oameni. Este o experiență care este aproape întotdeauna efemeră, care apare fără o notificare prealabilă și are loc la întâmplare. Majoritatea experților susțin că este o experiență bazată pe memorie, astfel încât centrii de memorie ai creierului ar fi de fapt cauza acesteia.
Un truc al minții
Unii văd déjà-vu-ul ca pur și simplu trucuri ale minții, un produs comun al limitărilor de memorie. Cu toate acestea, alții se interesează despre posibilitatea unui motiv mai profund, a unui sens mai spiritual. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să susțină această idee, așa că posibilele interpretări mistice ale déjà vu sunt relegate în ficțiune.
La nivel clinic, și în ciuda faptului că déjà-vu nu este un indiciu de nimic grav, cum ar fi boala psihică, există câțiva factori care sunt legați de apariția déjà vu-ului, cum ar fi epuizarea sau stresul. Știința spune că acest lucru se datorează faptului că oboseala poate afecta atât memoria pe termen scurt, cât și memoria pe termen lung, scriu cei de la terra.com.mx.