Domnitorul pe care românii l-au uitat! A avut o viață incredibilă și a fost ucis de Vlad Țepeș

Ultima actualizare:

Numele lui Vlad Țepeș este cunoscut de către orice român, însă doar foarte puțină lume știe că predecesorul său, Vladislav al II-lea, a avut o viață parcă desprinsă din filmele de acțiune! Acest domnitor mai puțin faimos din istoria noastră i-a urmat la tron lui Vlad Dracul și a domnit în Țara Românească vreme de 8 ani!

Vladislav al II-lea alături de soția sa, doamna Neacșa / foto: Wikipedia
Vladislav al II-lea alături de soția sa, doamna Neacșa / foto: Wikipedia

Există câteva nume în istoria noastră care și-au câștigat o faimă de proporții. Dar, chiar dacă nu sunt chiar atât de prezente în conștiința populară, în trecutul nostru se pot găsi nenumărate personalități la fel de fascinante, care, din păcate, trec neobservate. Iar potrivit celor de la adevarul.ro, în această categorie se găsește și Vladislav al II-lea, nepot de fiul al voievodului Dan al II-lea. Vladislav a urcat pe tron la vârsta de 47 de ani, fiind un prieten foarte bun cu Iancu de Hunedoara.

În 1447, Vlad Dracul (tatăl lui Vlad Țepeș) este asasinat, împreună cu fiul lui, Mircea. Profitând de aceste clipe dificile, Vladislav al II-lea urcă pe tron.

„Încrederea arătată de Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, nu a fost trădată de Vladislav al II-lea. Acesta i-a fost alături în marea ofensivă din toamna lui 1448, iar în teribila bătălie de la Kosovo din octombrie 1448, Vladislav al II-lea a comandat personal un detașament de mii de călăreți ce s-au luptat eroic cu trupele otomane, fiind înfrânți”, explică, potrivit sursei citate, profesorul de istorie Constantin Vasilescu.

Viața incredibilă a lui Vladislav al II-lea

Începând cu anul 1453, când otomanii cuceresc Constantinopolul, relațiile dintre Iancu și Vladislav încep să se răcească. În timp ce Iancu de Hunedoara încearcă (fără succes) să îl înlocuiască pe domnitorul Țării Românești, acesta, drept răspuns, asediază și jefuiește Sibiul.

Cei doi pică de acord asupra unui tratat de pace, însă lucrurile continuă să scape de sub control, iar în 1456, Vladislav revine în Transilvania, unde a devastat satele săsești din sudul Făgărașului.

Drept răspuns, Iancu de Hunedoara îl sprijină pe Vlad Țepeș în campania sa de a dobândi tronul, iar tot în 1456, acesta l-a ucis pe Vladislav al II-lea în luptă, devenind domnitor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net