Este una dintre cele mai fascinante expresii din limba română! Ce înseamnă de fapt „la calendele grecești”

Este o expresie pe care cu  siguranță că am mai auzit-o de-a lungul timpulu, însă chiar dacă avem o idee generală despre cum să o folosim, doar foarte puțini români știu cu precizie care este sensul acestor cuvinte, ori de unde provin. „La calendele grecești” este o expresie care datează din cele mai vechi timpuri.

Expresia datează din vremea romanilor / foto: IStock
Expresia datează din vremea romanilor / foto: IStock

De-a lungul secolelor, expresia „la calendele grecești” a fost tradusă și adaptată în nenumărate limbi, inclusiv română. Cu toate acestea, puțini oameni știu că ea datează încă din vremea romanilor, fiind, practic, folosită pentru a defini o promisiune mincinoasă. În țara noastră, expresii cu un înțeles similar sunt „30 februarie”, ori la „Paștele cailor”.

Motivul pentru care această expresie a apărut inițial, la romani, a fost unul foarte simplu: grecii nu aveau calende. În limba latină, expresia era „ad calendas graecas”, fiind parte a unei expresii și mai explicite, „ad calendas graecas solvere”, care însemna „a plăti la calendele greceşti”. Astfel, expresia era folosită atunci când o datorie, ori un impozit, nu era plătită.

Care este înțelesul expresiei „la calendele grecești”

Desigur, un alt termen pe care trebuie să îl înțelegem, dacă vrem să cunoaștem sensul precis al acestei expresii, este cel de „calende”. Pentru romani, „calendele” erau prima zi a lunii, iar potrivit obiceiurilor din acea perioadă, prima zi din lună era momentul în care trebuiau plătite datoriile, fie că era vorba despre taxe, ori credite.

Din această cauză, unii datornici care nu aveau banii necesari pentru a plăti, spuneau, mai în glumă, mai în serios, că vor plăti „la calendele grecești”, adică niciodată. Iar motivul pentru care romanii au început să folosească această expresie a fost faptul că grecii nu aveau calende, iar expresia chiar era considerată jignitoare la adresa poporului.

Cum legile grecești difereau de cele romane, atunci când vine vorba despre datorii, conceptul de „calende” nu exista, așa că, în cele din urmă, a apărut printre romani expresia „la calendele grecești”. Această expresie există chiar și astăzi, fiind regăsit, într-o formă sau alta, în multe limbi de pe glob.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
17 ani de la intronizarea preafericitului parinte daniel ca patriarh al bisericii ortodoxe romane 309412 jpeg
ferma dacilor jpg
Doctor medic pacient consultatie FOTO Shutterstock jpg
Județul Galați, grav afectat de inundații FOTO: CJ Galați
eclipsa pixabay jpg
borsec jpg
american venit prima data in romania jpg
dani vancu buncar instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net