Fabrica de oţet de la Margina, construită în urmă cu 109 ani, a ajuns o ruină. Monumentul industrial este în paragină

Fabrica de oţet de la Margina, construită acum 109 ani, acum se află într-o stare deplorabilă. Monumentul industrial este lăsat în paragină și dispare treptat.

 Fabrica de oţet de la Margina, construită în urmă cu 109 ani, a ajuns o ruină / foto: adevarul
Fabrica de oţet de la Margina, construită în urmă cu 109 ani, a ajuns o ruină / foto: adevarul

Această fabrică, ridicată în 1912, este acum doar o amintire. Zi de zi, se degradează și se pierde în lipsa unei intervenții.

Din păcate, nu beneficiază de nicio formă de protecție legală și se află în proprietate privată. Astfel, proprietarii pot decide să o șteargă de pe fața pământului, la fel cum s-a întâmplat cu Solventul din Timișoara.

Primarul din Margina, Ionel Costa, spune că fabrica a fost o ramură a fabricii Solventul din Timișoara, dar vânzarea acesteia nu a fost transparentă pentru autoritățile locale. Deciziile s-au luat la nivel național, fără a implica județul sau comuna.

Șansa ratată după Revoluție

Oportunitatea de a separa fabrica de la Margina de Solventul a fost ratată după Revoluție, când ar fi putut avea o existență independentă și ar fi putut funcționa și în prezent.

Fabrica de oţet de la Margina, care și-a încheiat activitatea în 1998, a fost un important angajator în zonă, oferind locuri de muncă pentru peste 700 de persoane în vremurile sale glorioase. Aproviziona cu muncă toate comunele din jurul Marginii și orașul Făget.

Pe lângă producția de oţet, fabrica avea secții pentru cărbune lignit, diluanți și materiale pentru fabricile de medicamente. În anii '70, exista chiar și o secție de îmbuteliat castraveți murați. În 1930, Margina producea și acetonă.

În ultimii ani de activitate, fabrica se specializase în producția de oţet din vin, un proces natural care folosea microorganisme pentru fermentare. Această metodă a fost unică și calitatea produsului era remarcabilă, ceea ce făcea ca oţetul să fie un produs cerut pe piața de export.

Oamenii își reglau ceasul după fabrică

Fabrica a avut și un rol util în comunitate: emitea semnale sonore la orele la care începeau schimburile de lucru, ajutând oamenii din Margina să-și regleze ceasurile.

„Schimburile se făceau la ora 7 dimineaţa, la ora 15 şi la ora 11 seara. Se lucra în trei schimburi. Fabrica avea un sistem de alarmă şi cu o oră înainte să meargă oamenii la schimb suna. Era montat sus, lângă coşul de fum. Mergea pe bază de aburi. La ora 6 dimineaţa suna fabrica pentru cei care intrau de la 7. Am crescut cu acest sunet. Ţinea loc de ceas, ne orientam după cum suna fabrica. Poate că sunt nostalgic acum, dar ne lipseşte acest sunet”, a declarat Ionel Costa, potrivit Adevarul. 

Actualii proprietari ai fabricii, Valkiria Invest, reprezentată de Alexander Etienne Hergan, cetățean român și american, au achiziționat în 2008 Solventul, împreună cu fabrica de la Margina, pentru 25 de milioane de euro.

Totuși, Valkiria a vândut activele mobile către firma constănțeană Intercom Prest, rămânând doar cu terenul, pregătit pentru demolare și vânzare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net