Îţi schimbi abonamentul la lumină? Iată cele mai bune oferte!
Creşterea preţului la energie electrică pentru consumatorii casnici, survenită la 1 iulie, face ca ofertele la abonamentele de electricitate să fie din ce în ce mai avantajoase. Concurenţa este mare, iar clienţii sunt atraşi de furnizori cu preţuri mici şi tot felul de alte avantaje. Dacă plăteşti prea mult pe lună şi te-ai decis să alegi un alt distribuitor, acum este cel mai bun moment să-ţi schimbi contractul.
Preţul la energie a crescut de la 1 iulie cu aproximativ 8,5%, clienţii sunt nemulţumiţi şi vor să-şi schimbe distribuitorul, alegând o ofertă mai bună. Până aici, lucrurile sunt simple. Greul începe atunci când vrei să pleci, dar nu ştii exact unde. Cu alte cuvinte, vrei să renunţi la actualul contract, dar nu cunoşti o ofertă mai bună. Iată care sunt acestea!
Potrivit revistei Capital, peste 95% din cei aproximativ 8 milioane de consumatori casnici de energie electrică din România sunt „captivi” la unul dintre cei patru furnizori Enel, Electrica, CEZ sau E.ON. În acest caz, ei plătesc un tarif reglementat de ANRE. Însă, piaţa reglementată este în proporţie de 90% liberalizată, ceea ce permite clienţilor să migreze de la un furnizor la altul, în funcţie de preferinţe. Practic, avem dreptul de a renunţa la preţul reglementat de acum şi putem intra pe piaţa liberă, plătind un tarif dictat strict de piaţă. Care se dovedeşte a fi, cel puţin în prezent, mult mai ieftin. Însă această migrare vine la pachet şi cu riscuri şi anume riscul ca tariful să oscileze chiar şi lună de lună.
Pe de altă parte, dacă rămâi în continuare la actualul furnizor – unul dintre cei patru enumeraţi mai sus – vei plăti acelaşi preţ până la sfârşitul anului (acesta se ajustează anual). Dar, relativa siguranţă pe care o oferă piaţa reglementată, cu preţuri care nu pot oscila lunar ca în piaţa concurenţială, are şi costuri. Ca exemplu dăm decizia ANRE de a majora cu 8,5%, pe medie, preţurile pentru clienţii Enel, Electrica, CEZ şi E.ON.
Cine vinde ieftin în Muntenia
Bucureştenii care vor să se mute de la Enel au ca variantă mai bună oferta de la Tinmar Ind, cel mai mare furnizor privat din piaţă. Acesta are un preţ final de 0,4574 lei/kWh, mai mic cu 21% decât preţul practicat de Enel. Oferta Tinmar include despăgubiri pentru daune ale aparatelor din casă cauzate de fluctuaţiile de tensiune, scutirea de la plata facturii în cazul unor situaţii neprevăzute la locul de muncă, intervenţii de urgenţă în cazul avariilor. Furnizorul impune o rezervare de 0,35 de lei pe zi, adică 10 lei pe lună. Plata facturii se face la 30 de zile după emiterea facturii. A doua cea mai bună ofertă vine din partea Enel Energie Muntenia care acordă unpreţ de 0,4622 lei/kWh. E.ON Energie vine cu un preţ mai mic cu 18% faţă de cel de referinţă Enel, iar cei de la RCS&RDS au un tarif de 0,4775 lei/Kwh, mai mic cu 17,7% faţă de preţul de referinţă.
Oferte pentru Ardeal
La Cluj şi Sibiu referinţa este tariful furnizorului Electrica Transilvania Nord – 0,6087, iar cea mai bună ofertă este a celor de la Tinmar care vine cu un preţ de 0,4759 lei/kWh. Urmează Enel, E.ON şi RCS&RDS. În Braşov, oferta Tinmar este mai mică cu 14,72% faţă de preţul de referinţă, Enel vine cu o ofertă mai mică cu 13,87%, iar RCS&RDS cu una mai mică cu 11,17% faţă de referinţă. În judeţul Timiş aceleaşi firme au cele mai bune oferte faţă de preţul de referinţă al Enel Energie Banat. Cea a Tinmar este mai mică cu 18,7%, cea a Enel, cu 17,9%, iar cea a E.ON cu 16%.
Cât se plăteşte în Moldova - În judeţele din Moldova, Tinmar are un preţ cu 22,3% mai mic decât cel de referinţă practicat de E.ON Moldova, iar Enel are un preţ mai mic cu 21,6%.
Tarife din marile oraşe
- Constanţa (Dobrogea). Cea mai bună ofertă în sistem de piaţă liberă este a furnizorului Tinmar Energy, care vine cu un preţ de 0,494 lei/kWh, cu 18,6% sub cel practicat de furnizorul din zonă, Enel Energie. Apoi, vin ofertele Enel şi E.ON.
- Iaşi (Moldova). Tot Tinmar Energy are cea mai bună ofertă în regim de piaţă concurenţială: 0,503 lei/KWh, cu 22% sub cea a furnizorului din zonă, E.ON Energie România. La fel, urmează Enel şi E.OnN.
- Timişoara (Banat). Cu un tarif de 0,4724 lei/kWh, tot Tinmar Energy are cea mai bună ofertă, cu 18.7% sub cea a furnizorului din zonă, Enel Energie. Următoarele cele mai bune două oferte, vin de la Enel şi de la E.ON.
- Galaţi (Muntenia Nord).Tot Tinmar Energy are cea mai bună ofertă, cu un preţ de 0,476 lei/kWh, cu 21,8% sub cea a Electrica Muntenia Nord, furnizorul de ultimă instanţă din zonă. Apoi, vin ofertele în sistem de piaţă concurenţială ale Enel şi E.ON.
- Craiova (Oltenia). Tinmar Energy are şi aici cea mai bună ofertă. Preţul de 0,4975 lei/kWh este cu 20,6% sub cel practicat în regim de furnizor de ultimă instanţă de CEZ, furnizorul tradiţional al zonei. Celelalte cele mai bune două oferte vin tot de la Enel şi E.ON.
- Cluj (Transilvania Nord). Tot Tinmar Energy are cea mai bună ofertă: 0,4759 lei/kWh, cu 21,8% sub preţul de furnizor de ultimă instanţă al Electrica Transilvania Nord. Următoarele oferte vin tot de la Enel şi E.ON.
- Braşov (Transilvania Sud). Cu un preţ de 0,485 lei/kWh, mai mic cu 14,7% decât cel al Electrica Transilvania Sud, tot Tinmar Energy are cea mai bună ofertă, fiind urmată de Enel şi E.ON.