La câte secunde de tunet urmează fulgerul. Cum aflăm dacă suntem sau nu în pericol, pe furtună

Dacă cumva am fost deja prin drumeții la munte, ori doar avem în plan să o facem, atunci trebuie să știm că este aproape garantat faptul că, odată și odată, ne vom găsi în apropierea unei furtuni cu descărcări electrice. Iar dacă vrem să evităm cu succes orice pericol adus de aceasta, trebuie să știm câteva „trucuri” perfecte pentru o asemenea situație!   

Există un calcul simply pentru a afla la ce distanță este de noi o furtună
Există un calcul simply pentru a afla la ce distanță este de noi o furtună

Cei dintre noi care s-au aflat vreodată într-o drumeție pe munte, ori, cel puțin ne interesează ideea de a face o astfel de excursie, am putea să știm deja că există și unele riscuri care ne pot da bătăi de cap, odată ce suntem pe munte. Unul dintre acestea sunt furtunile cu descărcări electrice, care pot fi mult mai periculoase decât am bănui la prima vedere. De exemplu, este estimat că undeva în jur de 2.000 de oameni mor în fiecare an, din cauza trăsnetelor. Din fericire, potrivit informațiilor oferite de către socializeazacunoi.ro, există câteva „trucuri” pentru a rămâne în siguranță în timpul drumețiilor.

În primul rând, trebuie să știm că „trăsnet” și „fulger” nu sunt sinonime! Dacă fulgerul este o descărcare electrică între nori, trăsnetul este fenomenul care ne poate fi fatal, deoarece are loc între nori și pământ! Iar dacă vrem să evităm o furtună, există, din fericire un calcul simplu!

Ce facem după ce aflăm cât de departe este furtuna

Mai precis, tot ce trebuie să facem este să facem pentru a determina distanța dintre noi și furtună este să ne uităm la ceas și să determinăm numărul de secunde care trec între momentul în care am zărit trăsnetul și clipa în care auzim tunetul. Apoi, înmulțim această cifră cu 0,34. Dacă vă întrebați de unde vine o valoare atât de precisă precum 0,34, ei bine, ea se referă la viteza sunetului, care este de aproximativ 0,34 kilometri pe secundă. De exemplu, dacă auzim tunetul la 3 secunde după fulger, calculul va fi 3 x 0,34. Astfel, vom afla că furtuna se află undeva la 1,02 kilometri distanță de noi.   

Odată ce am reușit să determinăm o distanță aproximativă a furtunii, dacă vântul bate spre noi, atunci aceasta va ajunge rapid asupra noastră. Regula de 30 de secunde spune că dacă auzi tunetul la mai puțin de 30 de secunde după fulger, înseamnă că furtuna este îndeajuns de aproape încât să fie necesar să cautați adăpost, ori să coborîți la o altitudine mai mică. Dacă avem acces la Internet, putem verifica rapid și prognoza meteo pentru zona în care suntem.

De obicei, o furtună cu descărcări electrice nu durează mai mult de 30 de minute, așa că nu ar trebui să întârziem mult din drumul nostru.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net