Locul spectaculos din Capitală care mai există doar în poze. Era printre cele mai frumoase „monumente” din Europa

Ultima actualizare:

Locul spectaculos din București care mai există doar în poze. Era printre cele mai tari „monumente” din Europa. Mulți dintre noi am ajuns la Romexpo, în Capitală, însă poate că numai foarte puțini dintre noi știu povestea fascinantă ascunsă de acest loc. Cândva, înainte ca acest complex să fie construit, pe locul lui stătea unul dintre cele mai frumoase și fascinante monumente din București: Hipodromul Băneasa! Astăzi, acest loc legendar nu mai există decât în poze.

Hipodromul Băneasa / foto: Jockey-Club
Hipodromul Băneasa / foto: Jockey-Club

Romexpo a fost construit cu decenii în urmă, iar poate că nu mulți dintre noi știm ce poveste fascinantă are în spate terenul unde se află complexul. Înainte, acest loc nu era un simplu spațiu gol, ci adăpostea Hipodromul Băneasa, unul dintre cele mai fascinante monumente, atât din țara noastră, cât și de pe continent. În fiecare săptămână, bucureștenii veneau aici pentru a se bucura de cursele de cai, cât și pentru a cunoaște elita societății acelor vremuri.

Hipodromul a fost construit după planurile faimosului arhitect Ion D. Berindey, iar în anul 1908, în prezența Familiei Regale, acest loc și-a deschis porțile publicului. Din păcate, în anul 1960, el a fost demolat, pentru a se face loc complexului Romexpo. O parte din el fusese deja înlăturată încă din 1952, pentru a se pregăti spațiu pentru Casa Scânteii.

Hipodromul Băneasa atrăgea mii de oameni

Mii de oameni veneau aici
Mii de oameni veneau aici

În 1909, hipodromul a fost vizitat de o personalitate importantă de la acea vreme, aviatorul francez Louis Bleriot. Atunci a fost și momentul în care bucureștenii au avut oportunitatea de a admira, pentru prima oară, un aeroplan. „Mii de străini și de provinciali vin la București, hotelurile sunt pline, pe străzi animație: numai din Brașov se anunță sosirea unui grup de 500 de persoane care să asiste la experiențe”, menționau ziarele de la acea vreme.

Desigur, fiind un hipodrom, evenimentul principal de aici erau cursele de cai. În timpul primăverii, cât și toamna, oamenii veneau la hipodrom de două ori pe săptămână, iar George Negropontes, un mare crescător și proprietar de cai pursânge, numea hipodromul „templul alergărilor de cai”.

Un prim hipodrom s-a construit în 1881

Cursele de cai au fost un sport practicat în țara noastră de mult timp, încă din anii 1841 – 1845. Inițial, era vorba despre curse de galop, iar, ceva mai târziu, au început să pătrundă și cursele de trap. Încă din 1875, în România s-a fondat Jockey-Club Român, care a decis ca Băneasa să fie locația unde să aibă loc cursele de cai.

Evident, această decizie a însemnat că devenea necesară construcția unui hipodrom, proiect pe care primarii Bucureștiului l-au susținut din plin. Un prim hipodrom a fost construit în perioada 1880 – 1881, însă nu peste mult timp, membrii clubului, susținuți de Regele Carol I, decid să înceapă construcția unui alt hipodrom, mai modern, cu dimensiuni mai mari.

Astfel, la începutul secolului XX, noul monument este construit în locul vechiului hipodrom, pe o suprafață de 62 de hectare. Hipodromul Băneasa a fost construit conform viziunii lui Ion D. Berindey, un arhitect faimos, care a studiat locații asemănătoare de la Paris. Datorită insistențelor și a eforturilor financiare făcute de membrii Jockey-Club Român, printre care se numărau Brătianu, Alexandru Marghiloman, Cantacuzino, cât și mulți alți, Hipodromul Băneasa a puttu fi construit.

Istoria acestui loc spectaculos din România este una plină de povești fascinante. Din păcate, Hipodromul Băneasa a fost demolat în 1960 pentru face loc actualului Romexpo, conform historia.ro.

image
image
image
image
image
image
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net