Mihaela, fetiţa cu codiţe, prietena fără glas a copiilor din perioada comunistă. Cine i-a dat viață

Ultima actualizare:

O mai ții minte pe Mihaela, fetiţa cu codiţe, prietena fără glas a copiilor din perioada comunistă? Personajul creat de caricaturistul Nell Cobar a apărut pentru prima oară în 1968, odată cu realizarea primului film din serie, „Mulţumesc, Mihaela!“, într-un desen animat. Aventurile eroinei fără voce erau difuzate zilnic, cu 10 minute înainte de ora 19.00, când era programat „Telejurnalul“, principala emisiune de actualități a Televiziunii Române, în rubrica „1001 de seri“, inițiată de către creatorul micuței Mihaela.

Mihaela, fetiţa cu codiţe care a cucerit inimile copiilor din perioada comunistă / Foto: Adevărul.ro
Mihaela, fetiţa cu codiţe care a cucerit inimile copiilor din perioada comunistă / Foto: Adevărul.ro

Mihaela era o fetiță cu codițe care nu avea voce, ca și alți eroi animați. Succesul difuzării la export a determinat studioul „AnimaFilm” să recruteze alți regizori, printre care Victor Antonescu, pentru a produce aventurile Mihaelei.

„Pe Nell Cobar îl cunoşteam din activitatea sa la revista «Urzica», unde o perioadă fusese chiar director. Primul său film de animaţie îl avea ca personaj principal pe Mitică, cunoscut din caricaturile publicate în ziarele şi revistele vremii. La acest film de două acte am realizat peste 100 de metri de animaţie, depăşindu-mi norma de circa patru ori, dar nu toate scenele realizate de mine au fost aprobate de Cobar de la prima vizionare. Şi asta din două motive.

„A trebuit să înghit observaţiile lui Cobar”

Primul motiv era exigenţa regizorului în respectarea personajului din punct de vedere grafic, şi al doilea, din vina mea, care, «furat» de animaţie, am ignorat obligativitatea respectării canoanelor de construire a eroului, denaturând desenul inadmisibil de mult. A trebuit să înghit observaţiile lui Cobar şi am corectat toată animaţia greşit desenată. Avea dreptate.

Cu timpul, fiecare dintre noi şi-a văzut de calea sa, dar după mulţi ani, când deja Cobar lansase «Mihaela», drumurile noastre s-au apropiat din nou datorită unei cerinţe imperioase a «România-Film»-ului de a face tot mai multe episoade din serialul cu acest personaj, întrucât ritmul de două episoade pe an, atâtea câte putea face un regizor, nu mai era avantajos. Aşa am ajuns să realizez patru episoade din serialul sus-amintit. Cobar, văzându-mi filmele, a avut numai cuvinte de laudă pentru calitatea lor artistică şi, cu umoru-i cunoscut, mi-a zis: «Ia spune-mi, Victore, cum de nu ai mai modificat desenul???».

A fost lansată revista lunară „Mihaela – Gazetă pentru toți copiii“

Tot cu acest prilej mi-a dăruit o mapă cu schițe care m-au surprins. În afară de caricaturile sale, pe care le cunoșteam, noile desene mi-au dezvăluit o altă față a marelui caricaturist. A fost un om de o sensibilitate deosebită și de un calm inimaginabil. Chiar și atunci când își apăra punctul de vedere în Consiliul Artistic o făcea întotdeauna cu glasul coborât, dar pertinent și hotărât în același timp“, a povestit regizorul Victor Antonescu, în vârstă de 87 de ani, potrivit Adevărul.ro.  

În anul 1989, a fost realizat de către Nell Cobar ultimul desen animat din serie, însă, au apărut alte publicații având-o ca protagonistă pe eroina fără glas, precum „A început școala pentru Mihaela“, „Mihaela și al șaptelea pitic“, „Prietenii Mihaelei“ sau „Mihaela are probleme“, editate în epocă de Institutul de Igienă și Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății și „RECOOP“, inclusiv în limba engleză, pentru export.

După schimbarea guvernului, în decembrie 1989, a fost lansată revista lunară „Mihaela – Gazetă pentru toți copiii“, precum și benzile desenate publicate de cotidianul „Libertatea“. Revista „Mihaela – Gazetă pentru toți copiii“ și-a încetat apariția imediat după moartea lui Nell Cobar, pe data de 26 iulie 1993.

Mihaela s-a întors în 2016 printre copii

După o absență nejustificată de aproape un sfert de secol, Mihaela a revenit în rândul copiilor contemporani în 2016, grație editurii Diana din Pitești, care a publicat mai multe publicații educative cu o eroină ajunsă deja la o vârstă respectabilă. Această revenire a fost susținută de însuși regizorul Victor Antonescu, care a pus editura în legătură cu Emil, fiul lui Nell Cobar, emigrat în California la sfârșitul anilor 1970.

„Deși televiziunile de la noi preferă să difuzeze filme de animație străine care de multe ori, calitativ, sunt sub producțiile autohtone, să știți că Mihaela a rămas un personaj îndrăgit de către cei mici. Mi s-a întâmplat la Călărași, acum câțiva ani, la o întâlnire cu copii din clasele I-IV, să desenez în fața lor acest personaj foarte cunoscut până în ’89. Iar toată sala a început să scandeze: «MI-HA-E-LA, MI-HA-E-LA». Am rămas surprins că, deși acei copii s-au născut după mai bine de zece ani de când filmele noastre au dispărut de pe micul și marele ecran, au recunoscut personajul“, a mai dezvăluit Victor Antonescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
egipt (315) jpg
femeie coreea1 jpeg
chipul real al lui iisus fotopixabay png
daniel david ubb fb jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cafea turceasc ibric jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net