Obiceiul care ne afectează grav somnul. Ce ne sfătuiesc specialiștii să facem
Oamenii de știință din Norvegia trag un semnal serios de alarmă cu privire la un obicei nesănătos care afectează odihna și calitatea somnului. Un studiu realizat de Universitățile din Oslo și Bergen, publicat în British Medical Journal pe 22 ianuarie 2024, arată că, consumul frecvent de băuturi energizante poate duce la tulburări de somn și reducerea duratei acestuia.
Consumul de băuturi energizante și impactul asupra somnului
Studiul a implicat 53.266 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani și a evidențiat o corelație clară între frecvența consumului de băuturi energizante și problemele de somn. Cu cât cineva consuma mai des astfel de băuturi, cu atât avea un somn mai scurt și tulburări de odihnă mai pronunțate.
Chiar și o doză ocazională, cu o frecvență de 1-3 ori pe lună, a fost asociată cu un risc crescut de tulburări de somn. Băuturile energizante, care conțin în medie 150 mg de cofeină pe litru, precum și zahăr, vitamine, minerale și aminoacizi, sunt adesea promovate ca stimulente fizice și mentale și sunt populare în rândul studenților și al tinerilor.
Impactul asupra duratei și calității somnului
Atât femeile, cât și bărbații care au raportat consumul zilnic de băuturi energizante au prezentat un somn mai scurt cu aproximativ o jumătate de oră în comparație cu cei care au consumat ocazional sau deloc. Consumul crescut a fost, de asemenea, asociat cu o creștere a timpului petrecut treaz în timpul nopții și a perioadei necesare pentru a adormi.
Femeile au raportat în proporție mai mare că nu consumă sau consumă rar băuturi energizante, în comparație cu bărbații. Creșterea consumului zilnic a fost asociată cu o frecvență mai mare a insomniei atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților.
Recomandarea specialiștilor
Pe baza rezultatelor studiului, specialiștii recomandă renunțarea la consumul de băuturi energizante pentru a îmbunătăți calitatea somnului. Cu toate că aceste băuturi sunt promovate pentru energizare, impactul lor negativ asupra odihnei poate avea consecințe semnificative asupra sănătății pe termen lung.