Orașele din România unde străzile nu au nume. Puține persoane știu de existența lor

România, cu orașele sale pline de istorie și peisaje variate, ascunde unele mistere urbanistice mai puțin cunoscute. Printre acestea se numără două orașe, Pecica și Sulina, unde străzile nu au nume, adăugând o notă aparte călătoriilor prin aceste locuri fascinante.

Sulina. Foto: arhiva.
Sulina. Foto: arhiva.

Pecica, locul unde străzile au numere în loc de nume

Situat în județul Arad, orașul Pecica cu cei aproximativ 12.000 de locuitori reprezintă o bijuterie urbană cu o particularitate remarcabilă. Aici, străzile au fost înlocuite cu numerotarea lor distinctă, similară cu sistemul adoptat de New York pentru bulevarde și străzi. Această schimbare a fost implementată în 2002, când cele 120 de străzi au primit cifre arabe în loc de denumiri.

Motivul acestei alegi curioase se leagă de istoria complexă a orașului. Înainte de 1964, Pecica era împărțit în două sectoare distincte, reflectând divizarea etnică între români și minoritățile maghiare. Cu străzi cu denumiri diferite în limba română și maghiară, pentru a evita conflictele, autoritățile au decis să simplifice sistemul prin numerotare, eliminând orice ambiguitate sau posibilă sursă de tensiune.

Astfel, rezidenții și vizitatorii trebuie să navigheze prin oraș cu ajutorul numerelor, un sistem care a dovedit că facilitează conviețuirea pașnică într-un mediu divers.

Sulina, o moștenire urbanistică americană

Sulina, cu cei aproximativ 4.000 de locuitori, se remarcă nu doar prin poziția sa geografică unică, fiind singurul oraș european cu port atât la Dunăre, cât și la Marea Neagră, ci și prin structura sa urbanistică specială. Începând din 1856, străzile din Sulina au fost numerotate, adoptând modelul orașelor americane.

Reconstruit din ordinul inginerului șef al Comisiei Europene a Dunării, orașul a fost gândit cu paralelism și sisteme de numerotare, evocând atmosfera urbană a orașelor din Statele Unite. Prima stradă era cea de lângă Dunăre, iar Sulina deține recordul pentru cel mai scăzut oraș din țară, fiind la doar 4 metri deasupra nivelului mării.

Astfel, străzile fără nume din Sulina reflectă nu doar o alegere practică, ci și o parte din istoria orașului, marcând influențele variate care au contribuit la modelarea sa.

În concluzie, călătorii prin aceste orașe pot fi o experiență inedită, unde ghidarea se face prin cifre și paralelisme, dezvăluind secretele unor comunități care și-au păstrat identitatea și autenticitatea în moduri neașteptate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net