Planta care face minuni pentru sănătate! Frunzele ei uscate au fost găsite și în piramidele din Egipt
Este una dintre cele mai populare plante de pe glob, dar în ciuda faptului că ceaiul din această plantă este atât de apreciat, ea încă mai are nenumărate avantaje inredibile pentru sănătate, despre care doar foarte puțini dintre noi știu! Menta a fot apreciată pentru calitățile ei încă din cele mai vechi timpuri.
Fie că vorbim despre avantajele ei pentru sistemul digestiv, ori despre efectele terapeutice pe care le are, ori poate că doar ne place mirosul ei, menta rămâne o plantă pe care toți dintre noi o vor utiliza, într-un fel sau altul. Ei bine, potrivit celor de la adevarul.ro, menta, sau Mentha piperita, după numele ei în latină, este o plantă ierboasă, perenă, care poate ajunge chiar și la 100 cm. Iar nutriționistul arădean Luminița Catană ne vorbește despre beneficiile ei!
„Este una din cele mai vechi plante medicinale din lume, fiind găsite frunze uscate de mentă și în piramidele egiptene. De asemenea, culturile antice, grecești, romane o foloseau în scop medical, culinar și pentru împrospătarea aerului din încăperi și pentru alungarea rozătoarelor și insectelor.
Indigenii de pe teritoriile americane o foloseau impotriva congestiilor pulmonare, a tulburarilor digestive, tratarea răcelilor și în uleiurile de păr. Iubită și în Europa și folosită ca remediu în afecțiuni digestive, antiparazitar, cicatrizant și calmant după înțepăturile de insecte”, ne explică experta, conform sursei.
Beneficiile mai puțin știute ale acestei plante medicinale
Se pare că în țara noastră, în trecut, menta era folosită pentru a trata durerile dentare. Astăzi, cu toții știm că ceaiul de mentă este util pentru problemele digestive, însă nutriționistul Luminița Catană ne spune că menta este perfectă și pentru răceală!
„Pentru aparatul respirator - este excelent în răceli, afectiuni respiratorii, viroze și cu siguranță aroma ceaiului de mentă deja aduce cu sine pe lângă proprietățile terapeutice și o aromă de bine. Excelent în tuse, nas înfundat și se poate folosi pe lângă ceai și în inhalații, băi cu ceai de mentă, infuzii, cataplasme”, ne explică aceasta.
Luminița Catană ne recomandă să avem mereu un ghiveci cu mentă lângă geam și să introducem această plantă în cât mai multe dintre preparatele și băuturile pe care le consumăm zilnic.