Povestea impresionantă a celui care a scris „Vrăjitorul din Oz". De ce i-a pus acest titlu celebrului roman
Cu toții știm de celebrul roman pentru copii „Vrăjitorul din Oz”, dar câți știu cum și-a căpătat titlul și ce viață a avut scriitorul? Cartea a fost scrisă de către Lyman Frank Braum, născut la data de 15 mai 1856, fiind al șaptelea dintre cei nouă copii ai familiei. Până la vârsta de 30 de ani, el fusese jurnalist, tipograf, comerciant de mărci poștale și crescător de păsări. După multe eșecuri, a devenit un important scriitor american de cărți pentru copii.
Lyman Frank Baum s-a născut la data de 15 mai 1856, la New York, SUA. Fiind al șaptelea dintre cei nouă copii, a primit puțină atenție de la părinți, așa că a fost un copil destul de singuratic, dar care visa cu ochii deschiși. Până la vârsta de 30 de ani, a fost jurnalist, tipograf, comerciant de mărci poștale și crescător de păsări. A publicat apoi o revistă de comerț, dar nu a avut succes.
Ulterior, și-a înființat propriul teatru și a devenit scriitor, regizor și actor principal. Cele mai multe dintre piesele sale au fost eșecuri. Când s-a îndrăgostit de Maud, mama acesteia l-a avertizat că Lyman era un visător. Cu toate acestea, a reușit să o cucerească pe femeia visurilor lui. După căsătorie, teatrul său a dat faliment. Așa că și-a mutat familia în Dakota, unde a deschis un magazin specializat în felinare din hârtie chinezească, sticlă de Boemia și ciocolată gourmet. Deoarece în anii 1880 fermierii de prerie nu erau interesați de noutăți, și de data aceasta nu a avut succes și a dat faliment.
Cum i-a venit ideea de a numi celebrul roman „Vrăjitorul din Oz”
Când s-a mutat la Chicago, soacra sa l-a încurajat să scrie cărți pentru copii, după ce l-a văzut cum îi captiva pe micuți cu poveștile sale magice. Prima sa carte ilustrată s-a numit „Father Goose, His Book”, o colecție de imagini și rime. Mai târziu, a scris un roman pentru copii. În timp ce căuta un titlu, a observat eticheta „O-Z” pe sertarul de jos al unui dulap de dosare. Inițial, el a numit cartea „Orașul din Oz”, apoi „Orașul de Smarald”, sau „De la Cansas la Fairyland” și „Tărâmul lui Oz”, potrivit MentalFloss.com.
Toate editurile i-au refuzat manuscrisul, acceptând în cele din urmă una să-l imprime, dacă plătea el însuși costurile. A așteptat parcă o eternitate până când prima sa carte s-a vândut, iar de Crăciun, anul 1900, nu și-a permis să cumpere cadouri pentru copiii săi. Disperat, s-a dus la edituri, sperând să primească niște bani în urma vânzării cărții sale. Când i s-a înmânat un cec, nu a îndrăznit să se uite la el. S-a dus acasă cu el în mână și i l-a înmânat soției sale. Maud aproape că a leșinat când a văzut suma: 1.423,98 dolari, echivalentul a 40.000 de dolari în prezent.
Totul s-a schimbat pentru Lyman Frank Baum atunci când întreaga lume s-a îndrăgostit de cartea sa, a cărei titlu a fost inspirat din eticheta unui dulap de dosare. „Vrăjitorul din Oz” a devenit cea mai bine vândută carte din SUA.
În plus față de cele 14 cărți din seria Oz, Lyman Frank Baum a scris alte 41 de romane (fără a include patru romane pierdute, nepublicate), 83 de povestiri, peste 200 de poezii și cel puțin 42 de scenarii. În data de 6 mai 1919, la vârsta de 62 de ani, L. Frank Baum a murit din cauza problemelor cardiace care l-au ținut în casă când era copil. Nu a trăit până să-și vadă cartea transformată într-un film de la Hollywood, în 1939.