Cartea care ucide oameni! Ce se întâmplă când o citești și de ce puțini au avut curajul să o deschidă

Știai că există o carte care te poate ucide doar citind-o? Nu, nu este o glumă. Intitulată „Shadows from the Walls of Death” (n.r. „Umbre de pe zidurile morții”), scrisă de medicul Robert M. Kedzie în anul 1874, cartea este considerată extrem de periculoasă, deoarece oricine o deschide, își poate pierde viața.

Cartea care ucide oameni
Cartea care ucide oameni

„Shadows from the Walls of Death” („Umbre de pe zidurile morții” n.r) este o carte demnă de remarcat din două motive: raritatea sa și faptul că, dacă o atingi, s-ar putea să te omoare. Și asta deoarece, Dr. Robert M. Kedzie, un chirurg al Uniunii în timpul Războiului Civil American și mai târziu profesor de chimie la Colegiul Agricol de Stat din Michigan, a pus în cele 100 de exemplare tipărite mostre de tapet, fiecare dintre ele fiind acoperite cu niveluri potențial periculoase de arsenic.

„Shadows from the Walls of Death”, cartea care te poate ucide / Foto: Captură video
„Shadows from the Walls of Death”, cartea care te poate ucide / Foto: Captură video

Cartea a fost considerată a fi atât de periculoasă, încât majoritatea copiilor au fost distruse, toate, cu excepția a patru: una a fost păstrată la Harvard, alta la Biblioteca Națională de Medicină din Maryland, la MSU și ultima la Universitatea din Michigan. Însă, despre ce este vorba în carte?

De ce a scris cartea

Ei bine, în anul 1874, 65% dintre tapetele de pe pereții caselor din SUA conțineau arsenic, deoarece se credea că astfel culorile vor deveni mai strălucitoare, așa că, Robert M. Kedzie a ales să descrie pericolele tapetului ale cărui culori au fost făcute din arsenic pentru a avertiza oamenii.

El a descoperit că tapetul este sursa problemelor de sănătatea a majoritatea locuitorilor din SUA după ce a analizat mai multe cazuri, printre care și cel a unei fetițe de doar 9 anișori. Starea ei s-a înrăutățit brusc când în camera ei a fost pus un astfel de tapet, avea dureri chinuitoare, febră, cefalee și răni pe corp. Însă, când a fost plecată câteva săptămâni, se simțea mai bine, iar starea ei de sănătate s-a îmbunătățit. În ciuda acestui fapt, întoarsă acasă, simptomele au revenit.

Așa a aflat Robert M. Kedzie că tapetul este periculos. A produs 100 de exemplare ale cărții care conțineau monstre și le-a trimis bibliotecilor publice din Michigan, cu o notă explicativă. Din cele 100 de exemplare originale, au rămas doar patru. Majoritatea bibliotecilor, îngrijorate de otrăvirea clienților lor, le-au distrus. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
Card bancar plată cu cardul FOTO Shutterstock jpg
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
vama veche foto Digital Adviser2 jpg
maioneza fara oua jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net