Povestea neștiută a legendarului apaș Geronimo, indianul pe urmele căruia au fost trimiși 5.000 de soldați americani

În marșul către epoca Vestului Sălbatic, în inima conflictului dintre civilizație și tradiție, se ridică figura remarcabilă a lui Geronimo, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați luptători apași ai vremurilor sale. Încă de la naștere, destinul lui Geronimo a fost plin de curaj, rezistență și dorința de răzbunare.

Geronimo. Foto: arhiva.
Geronimo. Foto: arhiva.

Geronimo, vânător iscusit și lider al poporului său

Geronimo, născut în 1829 în canionul No-Doyohn din Mexic, într-o mică ginerie a tribului Chiricahua, Bedonkohe, a fost destinat să devină un vânător iscusit și un lider al poporului său. Legenda spune că Geronimo a demonstrat încă de la o vârstă fragedă un curaj neobișnuit, înghițind inima primei sale prăzi pentru a asigura succesul viitorilor săi vânători. Această îndrăzneală a anticipat viața sa plină de lupte și sacrificii.

În timp ce trăia într-o comunitate apașă de aproximativ 8.000 de oameni, Geronimo și-a întâlnit dragostea vieții sale, Alope, cu care a avut trei copii. Tragedia a lovit însă în momentul în care soldații mexicani au atacat tabăra sa, ucigându-i familia. Răzbunarea a devenit singura sa gândire, iar Geronimo a condus o mică armată de 200 de oameni într-o căutare aprigă pentru a-și pedepsi inamicii. După un deceniu de lupte și hărțuiri, răzbunarea lui Geronimo asupra guvernului mexican a fost completă, scriu cei de la Adevărul.

Simbolul rezistenței apașe

Cu toate acestea, pacea nu a venit pentru triburile apașe, iar înfruntările cu coloniștii și minerii americani au devenit inevitabile. Descoperirea aurului în sud-vestul Americii a adus un val de colonizare și perturbare în teritoriile tradiționale ale apasilor. În fața acestei noi amenințări, Geronimo și-a intensificat atacurile împotriva intrușilor, devenind un simbol al rezistenței apașe.

În ciuda curajului și hotărârii sale, Geronimo s-a confruntat în cele din urmă cu copleșitoarea forță militară a Statelor Unite. Într-un efort de a pune capăt conflictului, în martie 1886, Geronimo s-a predat împreună cu ultimii săi luptători americanei. Pe urmele sale, au fost trimiși nu mai puțin de 5.000 de soldați, într-o încercare de a-l captura.

Astfel, viața tumultuoasă și legendară a lui Geronimo a fost încheiată, marcând sfârșitul unei ere pentru triburile apașe. Astăzi, numele său rămâne gravat în istorie ca simbol al curajului, perseverenței și dorinței de libertate a poporului său.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
ocna mures jpg
Regele Charles  GettyImages jpg
439899984 2637790709761372 8663448278139324788 n jpg
15aae50a190c8adbd0df703e1bc213d2 jpg
sat pixabay jpg
corinita din salcie jpg
index webp
aeroport galati braila facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net