Protest al românilor contra SUA: „Afară cu agresorii americani! Moarte agresorilor!”

Ultima actualizare:

Azopan, una dintre cele mai mari colecții digitalizate de materiale fotografice analog, din România, a scos la lumină, recent, două poze care evocă un episod, aparent șocant.

Regimul comunist a regizat un protest pentru a-i „vrăji” pe vietnamezi

În urmă cu câteva decenii, câteva sute de români par să manifesteze, agitând pancarte cu mesaje anti-americane împotriva Războiului din Vietnam, desfășurat între 1955 și 1965: „Afară cu agresorii americani din Vietnam!”, „Moarte agresorilor din Vietnam” sau „Jos mâinile de pe Vietnam”.

Vezi și: Ce s-a întâmplat cu sceptrul purtat cu mândrie de Nicolae Ceaușescu în pozele de propagandă?

Administratorii colecției online sunt cunoscuți pentru stilul umoristic în care prezintă anumite imagini de arhivă, așa că au descris pozele ca fiind un „protest spontan” desfășurat la vechiul sediu al Ambasadei SUA, din București.

Este binecunoscut faptul că, în perioada comunistă, nu prea existau proteste spontane, mai ales unele de acest fel. Ironia este precizată și de administratorii paginii online, însă, în imagini pot fi observate mai multe detalii curioase.

Manifestanții păreau foarte binedispuși

Manifestanții par foarte relaxați și chiar amuzați. Un cadru surprinde doar masa de oameni, iar celălalt, un grup de demonstranți lângă Palatul Maurice Blank, din strada Tudor Arghezi, în fața unei anexe a vechii ambasade, din strada Batiștei, din București.

Doar că, al doilea cadru pare să fie un colaj bine realizat, ținând cont că, în anii respectivi nu exista Photoshop, ci doar expunere suprapusă a unor decupaje. Lumina pare să pice diferit pe clădirile și pe oamenii din imagine, favorizând, în special, unul dintre mesajele anti-americane. Nici proporțiile manifestanților, comparativ cu gardul clădirii, nu par foarte bine calibrate.

Citește și: Gorbaciov, către Ceaușescu, în decembrie 89: „Veți mai trăi până în ianuarie 90”

Astfel, despre ce este vorba în respectivele imagini, de fapt? Răspunsul ar putea fi găsit într-o analiză a istoricului Petre Opriș, care a publicat pe platforma contributors.ro, în 2019, articolul intitulat „Implicarea României în conflictul militar din Vietnam(1965 - 1973)”.

Istoricul prezintă o strategie șireată a cabinetului comunist, condus de Ion Gheorghe Maurer, un abil om politic și un bun diplomat. Dorind să asigure oficialii vietnamezi de sprijin, pentru a favoriza o serie de schimburi și afaceri, dar totodată fără să îi supere pe americani, a fost pusă la cale o strategie ingenioasă!

Nu rata nici: Serghei Mizil, noi dezvăluiri despre moartea soților Ceaușescu: «Am văzut poze cu picioarele pe ei!»

Bombardarea de şapte ori a oraşului nord-vietnamez Nam Dinh de către aviaţia americană, în zilele de 2 şi 3 august 1965, a determinat guvernul de la Hanoi să trimită statelor socialiste un nou apel diplomatic în scopul condamnării unanime a acţiunilor militare săvârşite de S.U.A.

Autorităţile de la Bucureşti au acceptat parţial sugestia lui Hoang Tu, ambasadorul nord-vietnamez la Bucureşti, de a organiza „în câteva oraşe de provincie, unde se află fabrici textile […] mitinguri de protest împotriva acţiunilor SUA de bombardare a oraşului Nam Dinh, iar presa să organizeze o campanie în acelaşi spirit”.

George Macovescu (adjunct al ministrului Afacerilor Externe) a propus la 11 august 1965 lui Gheorghe Apostol (prim-vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri) ca în presa centrală din România să fie publicată o ştire despre mesajul de solidaritate al muncitorilor de la Uzina Textilă Arad, adresat textiliştilor din Nam Dinh.

Propunerea a fost discutată în şedinţa din 12 august 1965 a Prezidiului Permanent al C.C. al P.C.R. şi atunci s-a hotărât ca mesajul să fie trimis de „colectivul Uzinelor Textile Buhuşi”, iar la Ambasada R.D. Vietnam din Bucureşti să ajungă un exemplar din ziarul local editat la Buhuşi, care să conţină textul mesajului de solidaritate solicitat de comuniştii nord-vietnamezi”, arată istoricul Petre Opriș, în articolul publicat pe platforma contributors.ro

Citește și: Serghei Mizil, amintiri tulburătoare cu Nicu Ceaușescu: «Înainte să moară mi-a dat o poezie și mi-a spus să nu plâng»

Astfel, în lipsa unor detalii concrete legate de cele două fotografii, nu putem decât să ne gândim la o asociere a contextului descris de istoricul Petre Opriș. Este posibil ca, la un moment dat, regimul comunist să fi regizat un astfel de protest, pentru a „da bine” în relațiile cu „popoarele - pretine”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sua drapel steag jpeg
adolescenti jpg
1280px Romania 1913 1916 jfif
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO AFP
tsunami  jpg
9 george washington shutterstock 423235858 jpg jpeg
casierie banca jpeg
mosmon baia mare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net