Scrisoarea care a cutremurat regimul comunist. Cine a avut curajul să o scrie
În perioada tulbure a comunismului românesc, un nume răsunător a provocat cutremur în rândurile regimului totalitar condus de Nicolae Ceaușescu - Paul Goma. Disident și scriitor curajos, Goma a devenit o figură emblematică a opoziției împotriva abuzurilor regimului comunist, iar scrisoarea sa deschisă către liderul de atunci, transmisă în anul 1977, a reprezentat un moment de cotitură în istoria luptei pentru libertate și drepturile omului în România.
Paul Goma: drumul către disidență
Paul Goma, născut în 1935, și-a început drumul de opoziție față de regimul comunist încă din anii studenției. În 1952, când era elev la Liceul „Gheorghe Lazăr“ din Sibiu, a fost reținut opt zile de Securitate pentru că vorbise despre partizani și ținea un jurnal. Exmatriculat în același an, Goma a continuat să critice regimul și să își exprime opoziția în perioada revoltei de la Budapesta din 1956. A fost arestat și condamnat la închisoare corecțională pentru "tentativă de organizare de manifestație ostilă". Ulterior, a fost trimis în exil în Bărăgan pentru că nu a fost considerat reeducat, scriu cei de la Adevărul.
Scrisoarea deschisă către Nicolae Ceaușescu
Momentul decisiv în confruntarea lui Goma cu regimul comunist a venit în 1977, când a scris și a transmis o scrisoare deschisă către Nicolae Ceaușescu. Această scrisoare, citită la postul de radio „Europa Liberă“, a fost o manifestare directă a nemulțumirilor față de încălcările drepturilor omului și ale libertăților fundamentale în România comunistă.
În această scrisoare, Goma aducea în discuție inactivitatea populației române în fața regimului și îi vorbea direct lui Ceaușescu: „Toţi vecinii noştri se mişcă, îşi cer drepturile care li se cuvin. Până şi ruşii strigă în gura mare că sunt neliberi, că drepturile le sunt călcate în picioare. Numai noi, românii, tăcem“. Goma îi atrăgea atenția liderului comunist că existau doar două persoane care nu se tem de Securitate: „Domnia Voastră și cu mine“.
Culminând cu un apel la solidaritate, Goma îi cerea lui Ceaușescu să susțină „Carta 77“, mișcare disidentă din Cehoslovacia, și să trimită o scrisoare de susținere. Disidentul argumenta că acest gest ar încuraja milioane de români să se alăture celor care cer drepturi și ar demonstra consecvență cu declarațiile anterioare ale lui Ceaușescu din 1968.
Răspunsul regimului și exilul
Gestul fără precedent al lui Paul Goma a declanșat reacții imediate din partea Securității. A fost arestat și, în urma unei campanii internaționale, eliberat în mai 1977. Totuși, regimul comunist nu putea tolera prezența unui disident notoriu. În noiembrie 1977, Goma, împreună cu soția și copilul, au fost practic expulzați în Franța, unde au cerut azil politic.
Departându-se de patrie, Paul Goma a continuat să lupte împotriva regimului comunist. În timpul exilului, a fost o voce puternică a diasporei românești și a continuat să critice abuzurile regimului. Goma a decedat în noaptea din 24 spre 25 martie 2020, după ce s-a infectat cu COVID-19, lăsând în urmă o moștenire de curaj și luptă pentru libertate.
Scrisoarea deschisă a lui Paul Goma către Nicolae Ceaușescu a avut un impact semnificativ asupra societății românești și a opoziției anticomuniste. A reprezentat un act de curaj și sfidare față de un regim totalitar, inspirând alți disidenți să își facă auzită vocea și să lupte pentru schimbare.
Postul de radio „Europa Liberă“ a avut un rol crucial în difuzarea informațiilor și susținerea opoziției anticomuniste. Cu toate măsurile de represiune, emisiunile sale au oferit românilor o fereastră către lumea exterioară și au alimentat dorința de libertate și democrație.