Singurele cuvinte din limba română care conțin toate literele cu semne diacritice din alfabet. Doar experții în limba română le cunosc

Limba română are în spate o istorie îndelungată, iar de-a lungul timpului, în limbajul nostru au apărut și unele curiozități pe care nici chiar noi nu le înțelegem prea bine. De exemplu, există două cuvinte care conțin sunete care nu ne-am aștepta să se găsească împreună!

Cuvintele pe care doar experții le cunosc / foto: IStock
Cuvintele pe care doar experții le cunosc / foto: IStock

La fel ca oricare altă limbă, româna a evoluat masiv de-a lungul timpului, iar dacă am reuși cumva să călătorim în timp măcar și câteva secole, probabil că am avea dificultăți enorme în a înțelege ce ne spun românii acelor vremuri. Având în vedere perioada lungă de timp, cât și influențele diverselor popoare din jurul nostru, probabil că niciunul dintre noi nu va fi surprins să audă că există și unele curiozități în limba noastră.

De exemplu, în română există două cuvinte care conțin câte o serie de sunete la care nu ne-am aștepta să apară împreună. Mai precis, este vorba despre cuvinte care conțin toate literele cu diacritice din alfabetul nostru! Mai mult decât atât, ele conțin și unele consoane destul de greoaie, cum ar fi „n”, „d”, „r”, sau „f”.

Este vorba despre cuvintele „înfățișând” și „îmbrățișând”, care dau bătăi de cap multor vorbitori de limbă română!

Cuvintele bizare din limba română

Desigur, în limba română mai există o mulțime de cuvinte care, dintr-un motiv sau altul, ne dau bătăi de cap. Chiar și pentru vorbitorii nativi ai acestei limbi, formele de plural ale unor substantive banale reușesc să ne facă să verificăm dicționarul!

De exemplu, poate că mulți dintre noi nu știau faptul că simplul substantiv „ceață” are, de fapt, pluralul „cețuri”! Iar simpla monedă are un plural pe care zeci de mii de români îl folosesc greșit! Forma corectă nu este „monezi”, pe care o mulțime de români o folosesc, ci „monede”! Iar un ultim cuvânt cu o formă de plural pe care mulți dintre noi o folosim greșit este „chibrit”! Gramatical, forma corectă de plural a acestui substantiv este, de fapt, chibrituri!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bancomat
image
image
image
image
image
image
alegeri 2019 vot scrutin buletin de vot jpeg
Bagaj jpg
Vasile Banescu foto Basilica jpg
autospeciala politie jpg
lucruri despre elefanţi jpeg
Mihai Leu jpg
Meghan Markle  GettyImages jpg
accident Vrancea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net