Singurul animal din lume căruia îi crește capul la loc, dacă îl pierde. E cel mai ciudat de pe pământ

Ultima actualizare:

Este vorba despre Tenia Planarian. Aceștia sunt viermi plați cu abilități uimitoare de regenerare, care poartă titlul de „nemuritori sub tăișul unui cuțit”. Există multe specii diferite care locuiesc în ecosistemele de apă dulce, marine și terestre.

Există vietăți care cresc și în ape, dar și în pădure, care nu mor dacă le tai capul. Foto: Adevărul
Există vietăți care cresc și în ape, dar și în pădure, care nu mor dacă le tai capul. Foto: Adevărul

Tenia Planarian sau viermii plați planari sunt considerate a fi creaturi foarte primitive, deoarece posedă doar un sistem nervos. Din punct de vedere istoric, aceștia au fost clasificați după „ecotipul” lor sau unde au apărut, deoarece există specii care trăiesc pe uscat în ecosisteme terestre, ecosisteme de apă dulce sau în ecosisteme marine. Nu se știe câte specii există la nivel global, deși se crede că există 12 specii în Marea Britanie, alături de speciile invazive non-indigene introduse din alte părți ale lumii, conform wildlifetrusts.org.

Vietăți carnivore

Acește vietăți sunt carnivore, hrănindu-se cu o varietate de nevertebrate mai mici, cum ar fi creveții și puricii de apă în habitatele acvatice, sau alți viermi mici. Unele specii terestre mai mari mănâncă râme înfășurându-le în jurul lor, secretând mucus pentru a le dizolva prada.

Speciile pot fi sexuale și/sau asexuate. Cele sexuale sunt hermafrodite, care posedă atât organe masculine, cât și feminine și sunt capabile să depună ouă. Ca formă de reproducere asexuată, această vietate are o capacitate fascinantă de a se regenera în doi indivizi separați după deteriorare, sau se pot atașa de substrat, trăgându-și corpul să se desprindă în două părți care apoi se regenerează.

Mii de structuri minuscule asemănătoare părului de pe partea planariei se pot bate în mișcare de-a lungul mucusului secretat, pentru a se mișca în apă. Unele specii de uscat se deplasează folosind contracțiile corpului într-un mod similar cu râmele.

Cum să identifici un Tenia Planarian

Aceste vietăți sunt identificate cel mai mult prin poziționarea sau cantitatea petelor oculare numite oceli, dar și prin morfologia/forma sau colorația capului. În Marea Britanie se crede că există 12 specii native, excluzând unele specii terestre invazive, cum ar fi Australoplana sanguinea, care au fost introduse accidental din Australia.

Dimensiunea poate varia foarte mult, unele specii de apă dulce, cum ar fi Dugesia, variind de la doar milimetri după ecloziune din ouă, ajungând la o dimensiune adultă de până la 1 cm. Cu toate acestea, unele specii terestre, cum ar fi Australoplana, pot ajunge până la 4 cm. Această vietate își poate extinde și retrage corpurile, iar celulele lor se pot micșora în timp, fără mâncare, așa că este dificil să obțineți măsurători exacte.

Știați?

Aceste vietăți au abilități de regenerare fenomenale, unele se regenerează de la doar 1/200 dintr-o bucată atunci când sunt separate de corpul principal. 

Această vietate are, de asemenea, multe dintre substanțele chimice cunoscute sub numele de neurotransmițători și gene similare găsite în organisme superioare, cum ar fi vertebratele, inclusiv oamenii. Din acest motiv, ele sunt urmărite în cercetările clinice, cum ar fi dezvoltarea de medicamente pentru studii preliminare, în locul organismelor superioare, cum ar fi rozătoarele. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net