Timp de calitate în familie: activități distractive pe care le poți face împreună cu copiii
Jocurile sunt necesare în perioada copilăriei, deoarece contribuie la dezvoltarea armonioasă a prichindeilor. Atât activitățile creative, cât și cele care presupun efort fizic influențează bunăstarea cognitivă, fizică, socială și emoțională a copiilor.
Jocurile copilăriei sunt printre cele mai frumoase, iar cei mici au nevoie de ele, pentru a-și crea amintiri plăcute. Pe de altă parte, activitățile în familie contribuie la formarea unei legături indestructibile între părinți și copii.
Când vremea permite acest lucru, jocurile în aer liber sunt recomandate, deoarece nu doar că îi ajută fizic pe copii să se dezvolte, dar astfel respiră aer proaspăt și au ocazia să interacționeze cu alți prichindei. În perioadele cu vreme capricioasă, sunt recomandate jocurile care pun accent pe creativitate și care pot fi practicate în casă.
Pentru că jocurile sunt importante pentru dezvoltarea neurologică a copiilor, ca părinte, trebuie să fii mereu pregătit să intri în lumea magică a copilăriei. Echipați-vă cu hainele potrivite pentru activități în aer liber, precum hanorace și tricouri cu protecție împotriva transpirației, pantaloni lejeri și teniși confortabili, și petreceți o zi în aer liber în familie. Ori faceți un exercițiu de imaginație și transformați locuința într-un spațiu de joacă.
Iată câteva dintre jocurile și activitățile distractive care ajută la dezvoltarea armonioasă a copiilor:
Fotbal
Fotbalul este unul dintre cele mai practicate jocuri în copilărie. Mulți prichindei se visează fotbaliști și vor să devină la fel de buni ca Hagi, Ronaldinho ori Messi. Acest sport contribuie la dezvoltarea fizică a copiilor, sporindu-le, totodată, abilitățile analitice, deoarece trebuie să se concentreze asupra strategiei jocului. În plus, fotbalul îi ajută pe copii să interacționeze cu alte persoane și să învețe ce înseamnă munca în echipă.
Înot
Pentru o dezvoltare fizică armonioasă, înotul este una dintre activitățile recomandate. În timpul acestei activități, toți mușchii corpului sunt puși la treabă. În plus, înotul contribuie la întărirea activității pulmonare, ajutându-i pe cei mici să învețe să respire mai bine. Astfel, dacă vrei să te distrezi împreună cu prichindelul tău și, în același timp, să îl ajuți să se dezvolte frumos din punct de vedere fizic, poți alege să petreceți câteva ore la piscină.
De-a v-ați ascunselea
De-a v-ați ascunselea este unul dintre jocurile care pot fi practicate atât în interior, cât și în exterior. Este adevărat că, atunci când ai mai mult spațiu la dispoziție, jocul este mai incitant, însă, în perioadele în care vremea este capricioasă, poți practica această activitate în locuință. De-a v-ați ascunselea este unul dintre cele mai frumoase jocuri ale copilăriei și singura cerință este ca numărul participanților să fie de minimum trei.
Dans
O altă activitate care poate fi practicată în casă în sezonul rece este dansul. Studiile au arătat că dansul este o activitate care are beneficii asupra sănătății inimii și creierului. În plus, este o activitate distractivă și, cel mai important, poate fi practicată la orice vârstă. Chiar dacă nu sunteți dansatori foarte buni, câteva minute de dans în fiecare zi vă vor binedispune și îl vor ajuta pe cel mic să-și consume energia.
Telefonul fără fir
Un alt joc amuzant pe care îl poți practica în familie este Telefonul fără fir. Cu cât sunt mai mulți participanți, cu atât este mai amuzant, așa că nu ezita să îi inviți și pe bunici să ia parte la joc. Cum se desfășoară? Unul dintre jucători îi șoptește altuia un cuvânt, iar acesta îl transmite mai departe. Ultimul jucător va rosti cu voce tare cuvântul. De multe ori, acesta nu corespunde cu cuvântul inițial. Telefonul fără fir este o activitate distractivă care îi va ajuta pe copii să își dezvolte vocabularul.
Jocurile copilăriei sunt importante pentru dezvoltarea armonioasă a celor mici, de aceea nu trebuie să treacă nicio zi fără ca ei să practice activități distractive și creative.