Un asteroid va fi lovit în plin pentru a-i fi schimbată traiectoria, cu tehnologie românească

Ultima actualizare:

Punctul culminant al misiunii DART, Double Asteroid Redirection Test(n.r. test dublu de riderecționare a unui asteroid) va avea loc luni, 26 septembrie.

Posterul oficial al misiunii DART. Sursa: Wikipedia/NASA-ESA
Posterul oficial al misiunii DART. Sursa: Wikipedia/NASA-ESA

În România, va fi deja marți, 27 septembrie, când, la ora 2.14, o sondă spațială, cu o masă de peste jumătate de tonă, va lovi în plin asteroidul Dimorphos, la o distanță de 11 milioane de kilometri de planeta noastră.

Moment istoric pentru civilizația umană

Este un moment istoric, de o importanță majoră, în premieră specia umană încercând să schimbe traiectoria unui corp ceresc, pentru a testa tehnologia care ne-ar putea salva, în cazul unui impact direct.

Misiunea conține o serie de componente puse la dispoziție de NASA, agenția spațială din SUA, și de ESA, agenția spațială europeană.

Pe scurt, americanii au realizat DART, care presupune impactul propriu-zis, iar europenii HERA, care va măsura și transmite urmările impactului. România a furnizat câteva elemente esențiale misiunii europene, conform Agenției Spațiale din România.

Citește și: Turismul spațial, în pericol? Racheta lui Jeff Bezos a explodat, după decolare!

Expertiza românească va ajuta HERA să ajungă la asteroid și să măsoare foarte precis deviația acestuia în urma impactului cu DART.  Practic, tot ce va „vedea” satelitul misiunii și felul în care sunt interpretate datele va depinde de tehnologia românească, elaborată de specialiști ai companiei GMV România. 

Parte a unui consorțiu internațional, filiala românească a GMV este responsabilă de procesarea de imagini, ghidarea pe bază de altitudine, identificarea și izolarea erorilor, navigația bazată pe procesare de imagine a satelitului principal al Hera, dar și al unei sonde mai mici, care se va apropia mai mult de asteroid.

Urmările impactului, monitorizate cu tehnologie românească

Practic, „ochii misiunii”, în spațiu, sunt asigurați de savanții români.  Misiunea, în valoare de peste 320 de milioane de dolari, a fost deszvoltată încă din 2013, de NASA și ESA. Lansarea a avut loc pe 24 noiembrie 2021, cu ajutorul unei rachete SpaceX.

Evident, nu putem să nu ne întrebăm de ce este nevoie să deviem un asteroid. Este binecunoscut faptul că un corp ceresc prăbușit pe planeta noastră a dus la o extincție în masă, în perioada dinozaurilor. Omenirea nu este pregătită pentru a face față cu bine unui eveniment similar, misiunea fiind punctul de pornire în această direcție.

Vezi și: Valeri Poliakov a murit. Cosmonautul deținea recordul pentru cea mai lungă misiune în spațiu

Ca să rezolvi o problemă eficient, trebuie mai întâi să o cunoști foarte bine. Vrem să știm din ce este compus asteroidul, dacă suprafața este metalică sau acoperită de gheață, dacă se încălzește sau nu, cum reacționează când asteroidul intră în umbră, ce informații ne vor oferi imaginile obținute prin infraroșu. Vom vedea cât de mult se va deplasa asteroidul satelit față de centrul sistemului binar și cum s-a modificat traiectoria”, a explicat Cristian-Corneliu Chițu, Director Departament Spațiu, GMV România.

Bineînțeles, impactul nu va fi unul major, astfel că traiectoria asteroidul nu va suferi o modificare semnificativă. Practic, nu va exista riscul de a-l orienta spre Pământ sau de a provoca un alt eveniment cosmic, din care să rezulte o situație riscantă. Întreaga misiune urmărește obținerea unor informații de bază, pentru elaborarea unor planuri de anvergură.

O să-ți placă și: Ce mai trimite omenirea în spațiu? O seră pentru cannabis!

Pe viitor vom ști cât de mare trebuie să fie impactul, unde trebuie să lovim un asteroid. Totodată aflăm și informații despre ce fel de resurse se găsesc pe asteroizi și dacă putem sa le folosim în beneficiul omenirii”, a completat Iulian-Emil Juhasz, Liderul Diviziei Segment Spațial și Robotică, GMV România.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net