14 milioane de locuri de muncă la nivel mondial vor dispărea în următorii 5 ani, arată noul raport economic

Ultima actualizare:

Perturbații uriașe vor zgudui piața globală a muncii în următorii cinci ani, pe măsură ce economia va slăbi și companiile vor stimula adoptarea de tehnologii precum inteligența artificială. Această constatare vine de la Forumul Economic Mondial, care a publicat duminică un raport bazat pe sondaje efectuate la peste 800 de companii. 

14 milioane de oameni vor rămâne fără joburi. Foto: Click.
14 milioane de oameni vor rămâne fără joburi. Foto: Click.

WEF – care găzduiește o reuniune a liderilor mondiali în Davos, Elveția, în fiecare an – a constatat că angajatorii se așteaptă să creeze 69 de milioane de noi locuri de muncă până în 2027 și să elimine 83 de milioane de posturi. Acest lucru va duce la o pierdere netă de 14 milioane de locuri de muncă, echivalentul a 2% din ocuparea actuală, scriu cei de la CNN.

Mulți factori vor alimenta fluctuația pieței muncii în acea perioadă. Trecerea la sisteme de energie regenerabilă va fi un motor puternic pentru generarea de locuri de muncă, în timp ce creșterea economică mai lentă și inflația ridicată vor genera pierderi.

Între timp, graba de a implementa inteligența artificială va servi atât ca forță pozitivă, cât și ca forță negativă.

Care vor fi noile nevoie ale firmelor

Companiile vor avea nevoie de noi angajați care să le ajute să implementeze și să gestioneze instrumentele AI. Se estimează că angajarea analiștilor de date și a oamenilor de știință, a specialiștilor în învățarea automată și a experților în securitate cibernetică va crește cu 30% în medie până în 2027, potrivit WEF.

În același timp, proliferarea inteligenței artificiale va pune în pericol multe roluri, întrucât roboții înlocuiesc oamenii în unele cazuri. Ar putea fi cu 26 de milioane de locuri de muncă mai puține de evidență și administrare până în 2027, a prezis WEF. Se așteaptă ca grefierii de introducere a datelor și secretarii executivi să înregistreze cele mai mari pierderi.

Companiile regândesc ce abilități au nevoie angajații lor

În ciuda senzației recente din jurul instrumentelor precum ChatGPT, automatizarea s-a extins lent la începutul acestui deceniu. Organizațiile intervievate de WEF au estimat că 34% din toate sarcinile legate de afaceri sunt în prezent efectuate de mașini. 

Așteptările privind ritmul adoptării viitoare au fost, de asemenea, revizuite în jos. În 2020, angajatorii credeau că 47% dintre sarcini vor fi automatizate până în 2025. Acum se așteaptă ca acest număr să ajungă la 42% până în 2027.

Între timp, companiile regândesc ce abilități au nevoie angajații lor. Firmele apreciază acum „capacitatea de a utiliza eficient instrumentele AI” mai mult decât programarea computerelor, potrivit WEF. 

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net