A explodat AquaDom, cel mai mare acvariu cilindric din lume! O stradă din Berlin a fost închisă
Berlin, capitala Germaniei a fost scena unui eveniment dramatic, vineri, 16 decembrie, când, la orele dimineții, AquaDom, cel mai mare acvariu cilindric din lume a explodat.
Peste un milion de litri de apă s-au revărsat în holul hotelului Radisson, care găzduia impresionanta structură. Volumul enorm de apă a ajuns în stradă, iar 1.500 de vietăți marine nu au mai putut fi salvate, din păcate. În urma accidentului, două persoane au fost rănite de cioburile din sticlă rezultate după explozie, necesitând internare.
Autoritățile au reușit să intervină, închiderea străzii din proximitatea hotelului fiind prioritară, din cauza inundației masive. A urmat evacuarea clienților hotelului și, evident, intervenția echipelor de salvare pentru identificarea și salvarea victimelor.
Paul Maletzki, un oaspete al hotelului, a povestit, pentru BBC că era cazat la etajul al patrulea al hotelului, când a auzit o bubuitură puternică și a resimțit o vibrație în pereții imobilului. A ieșit pe holul hotelului și valuri de apă se scurgeau de la etajele superioare, peste balcoanele interioare de deasupra lobby-ului.
Franziska Giffey, primar al Berlinului, a spus că efectul exploziei acvariului a fost similar cu cel al unui tsunami. Primărița a spus că dacă totul s-ar fi petrecut, cu câteva ore mai târziu, s-ar fi produs o tragedie și mai mare, strada și lobby-ul hotelului fiind pline de turiști, mulți dintre ei fiind copii.
Acvariul era o megastructură modernă, de 25 de metri înălțime, cu un lift transparent ce tranzita centrul acvariului cilindric. AquaDom era instalat în lobby-ul hotelului Radisson Collection și făcea parte din complexul DomAquarée. Pe pagina web a complexului a fost publicat un mesaj care anunță, cu părere de rău, faptul că vizitatorii care aveau cumpărate bilete vor fi nevoiți să își reprogrameze vizitele.
Probabil că vizitele vor fi reluate după mult timp, locul fiind devastat de distrugerile provocate de cantitatea enormă de apă revărsată. Acvariul fusese inaugurat pe 2 decembrie 2003, fiind modernizat și renovat recent. Cilindrul exterior a fost asamblat la fața locului, din 12 seturi de panouri, expediate de fabrica producătoare, International Concept Management, din Statele Unite ale Americii.
Diametrul acvariului era de 11 metri și înalt de 16 metri, înălțimea totală de 25 de metri fiind dată și de fundația de 9 metri. În acvariu erau peste 1.500 de pești din 100 de specii diferite. Pompierii au încercat să salveze peștii găsiți în viață, unele specii fiind foarte rare, dar temperaturile scăzute au ucis exemplarele recuperate. Hrana peștilor din acvariu consta într-o cantitate de 8 kilograme de pește. Hrana era asigurată zilnic, iar de curățare se ocupau 3 sau patru scafandri, zi de zi.
Martorii au povestit că polițiștii care au intervenit primii erau înarmați, existând suspiciunea că tragedia ar fi fost rezultatul unui atac terorist. Ulterior, autoritățile din Berlin au precizat faptul că nu există dovezi clare asupra acestei ipoteze, fiind demarată o anchetă. O primă ipoteză promovată ar fi temperatura exterioară scăzută, la -6 grade Celsius, care ar fi produs un șoc termic și la interior, unde ar fi putut să apară o fisură în panourile acrilice. Costurile întregii structuri s-au ridicat la suma de aproximativ 12,8 milioane de euro.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!