Cele mai bizare amănunte despre câștigătorii Oscarurilor. O actriță a obținut râvnitul premiu pentru un rol de doar 5 minute și 2 secunte

Ultima actualizare:

Doar o singură persoană a putut să-și vândă în mod legal Oscarul la o licitație, și acesta este Harold Russell, care a câștigat premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar și a obținut pe el 60.500 de dolari în 1993, potrivit Buzzfeed.com.

Premiile Oscar au o istorie interesantă (Foto: Shutterstock)
Premiile Oscar au o istorie interesantă (Foto: Shutterstock)

Cele mai bizare amănunte despre câștigătorii Premiilor Oscar

1. Eva Marie Saint este în prezent cea mai în vârstă câștigătoare a Oscarului în viață, la 98 de ani. Ea este mai în vârstă decât premiile Oscar în sine, care au început la cinci ani după ce aceasta s-a născut.

Eva Marie Saint s-a născut în 1924, iar prima ceremonie a Premiilor Academiei a avut loc în mai 1929. Actrița a câștigat cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul Edie Doyle în On the Waterfront (1954).

Un rol de doar 5 minute i-a adus oscarul Evei Maria Saint. / Foto: latimes.com
Un rol de doar 5 minute i-a adus oscarul Evei Maria Saint. / Foto: latimes.com

2. Cea mai scurtă interpretare care a câștigat vreodată un Oscar pentru actorie a fost oferit lui Beatrice Straight. A fost pe ecran doar 5 minute și 2 secunde în Network în 1976.

Ea a câștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol secundar, învingându-le pe Jane Alexander (All the President's Men), Jodie Foster (Taxi Driver), Lee Grant (Voyage of the Damned) și Piper Laurie (Carrie).

3. 11 copii au fost nominalizați pentru aceste premii înainte de a împlini 12 ani. Doi dintre ei (Tatum O'Neal și Anna Paquin) chiar au câștigat râvnitul trofeu.

Justin Henry avea 8 ani și 276 de zile când a fost nominalizat pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru Kramer vs. Kramer (1979).

Tatum O'Neal avea 10 ani și 106 zile când a fost nominalizată pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru Paper Moon (1973) și a și câștigat.

Anna Paquin avea 11 ani și 200 de zile când a fost nominalizată pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru The Piano (1993), pe care a câștigat-o apoi.

4. O singură persoană a câștigat vreodată două premii Oscar pentru aceeași performanță și acesta este Harold Russell, un actor neprofesionist care și-a pierdut ambele mâini în al Doilea Război Mondial.

Russell a fost, de asemenea, primul bărbat canadian care a câștigat la toate categoriile. A câștigat cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea sa ca un soldat rănit care se întorcea din război în drama din 1946 The Best Years of Our Lives, care a câștigat în cele din urmă cel mai bun film.

Consiliul de administrație al Academiei nu credea că Russell va câștiga la categoria sa, așa că în ultimul moment (literalmente cu o seară înainte!), au creat un Oscar special în numele lui.

Academia a vrut să-l onoreze într-un fel, așa că i-au oferit un Oscar de onoare special pentru că „a adus speranță și curaj colegilor săi veterani prin apariția sa în Cei mai buni ani din viața noastră”. În acea noapte, Russell a învins și patru legende ale actoriei – Charles Coburn (The Green Years), Claude Rains (Notorious), Clifton Webb (The Razor's Edge) și William Demarest (The Jolson Story) – și și-a luat acasă Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Harold Russell a obținut două Oscaruri pentru aceeași performanță. / Foto: latime.com
Harold Russell a obținut două Oscaruri pentru aceeași performanță. / Foto: latime.com

5. O singură persoană a putut vreodată să-și vândă în mod legal Oscarul la o licitație, și acesta este Harold Russell.

În 1993, Russell a decis să-și vândă Oscarul pentru a ajuta la plata facturilor medicale ale soției sale. Academia a adăugat o regulă în 1950 care spunea că niciun câștigător viitor nu ar putea să-și vândă statuia Oscar „fără să se ofere mai întâi să o vândă Academiei pentru suma de 1 dolar”, dar aceste reguli nu i-au fost aplicate lui Russell, deoarece el a câștigat premiul trei cu trei ani în urmă.

Președintele de atunci al Academiei, Karl Malden, a încercat să-l convingă pe Russell să nu-și vândă Oscarul, oferindu-i chiar un „împrumut de 20.000 de dolari fără dobândă” pentru a-l returna. În ciuda obiecțiilor, Russell a vândut-o unui cumpărător anonim pentru 60.500 de dolari.

6. Singura persoană care a câștigat vreodată un Oscar pentru rolul unui câștigător al Oscarului din viața reală este Cate Blanchett, care a interpretat-o pe Katharine Hepburn în The Aviator în 2004.

Acesta a fost primul Oscar al lui Cate Blanchett, pe care l-a câștigat la categoria Cea mai bună actriță în rol secundar. Ea a fost nominalizată la opt premii Oscar pentru actorie în ultimii 25 de ani.

Renée Zellweger a câștigat, evident, cel de-al doilea Oscar pentru interpretarea lui Judy Garland în filmul biografic Judy din 2019, dar Garland (un câștigător al Oscarului de onoare) nu a câștigat niciodată un Oscar competitiv, așa că, din punct de vedere tehnic, câștigul lui Zellweger nu contează pentru această statistică.

În 1940, Garland a primit un Oscar special pentru minori (adică o statuetă Oscar de mărimea unui copil) pentru a-și sărbători „performanța remarcabilă pe ecran” pentru munca ei din anul precedent. Ea a câștigat, de asemenea, două nominalizări de-a lungul carierei sale, una pentru A Star Is Born din 1954 și cealaltă pentru Judgment at Nuremberg din 1961.

7. Iar singurul actor care a câștigat pentru rolul unui nominalizat fictiv la Oscar este Maggie Smith. A câștigat cea mai bună actriță în rol secundar în 1979 pentru rolul Diana Barrie în California Suite.

Dame Maggie Smith le-a învins pe Dyan Cannon (Heaven Can Wait), Maureen Stapleton (Interiors), Meryl Streep (The Deer Hunter) și Penelope Milford (Coming Home) pentru acest premiu pentru cea mai bună actriță în rol secundar. A fost al doilea ei Oscar, câștigând deja cea mai bună actriță în 1970.

Hepburn a avut o singură apariție la Premiile Academiei în întreaga sa carieră. Foto: liveabout.com
Hepburn a avut o singură apariție la Premiile Academiei în întreaga sa carieră. Foto: liveabout.com

8. Kate Hepburn deține recordul pentru cele mai multe Oscauri câștigate. Toate cele patru au fost pentru cea mai bună actriță și ea a primit 12 nominalizări pentru cea mai bună actriță.

Hepburn a avut o singură apariție la Premiile Academiei în întreaga sa carieră și a fost în 1974 pentru a-i oferi lui Lawrence Weingarten Premiul Memorial Irving G. Thalberg. Apropiindu-se de scenă, ea a glumit: „Sunt foarte fericită că nu am auzit pe nimeni strigând „a sosit timpul!””.

Cele patru premii ale ei pentru cea mai bună actriță au fost pentru Morning Glory (1933), Guess Who's Coming to Dinner (1967), The Lion in Winter (1968) și On Golden Pond (1981).

 Walt Disney a câștigat cele mai multe Oscaruri. Foto: arhiva
Walt Disney a câștigat cele mai multe Oscaruri. Foto: arhiva

9. Walt Disney a câștigat cele mai multe Oscaruri, cu 22 de premii în total. De asemenea, deține recordul pentru cele mai multe Oscaruri câștigate într-o singură noapte, cu patru.

Disney a primit un record de 59 de nominalizări la Oscar în timpul vieții sale. Prima sa nominalizare a fost în 1932, iar ultima a fost în 1969. În 1954, a primit șase nominalizări și a câștigat patru dintre ele.

Disney a primit, de asemenea, trei premii Oscar de onoare. Primul a fost în 1932 „pentru crearea lui Mickey Mouse”; Al doilea a fost în 1939 pentru a recunoaște Albă ca Zăpada și cei șapte pitici ca „o inovație semnificativă a ecranului care a fermecat milioane de oameni și a fost pionierul unui mare nou domeniu de divertisment”, iar al treilea a fost în 1942 pentru a sărbători „contribuția sa remarcabilă la avansarea utilizării de sunet în filme prin producția Fantasia”.

10. În trei cazuri separate, doi actori diferiți au câștigat Oscaruri pentru interpretarea aceluiași personaj. Cel mai recent exemplu în acest sens este Rita Moreno și Ariana DeBose, care au interpretat-o ambele pe Anita în filmele lor West Side Story.

Rita Moreno a câștigat cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul ei ca Anita din West Side Story din 1961. Șaizeci de ani mai târziu, Ariana DeBose a câștigat același premiu pentru interpretarea Anitei în remake-ul lui Steven Spielberg din 2021.

11. Prima dată când doi actori au câștigat pentru interpretarea aceluiași personaj a fost atunci când Marlon Brando și Robert De Niro au primit premii Oscar pentru rolul lui Vito Corleone în Nașul și Nașul, partea II.

Marlon Brando a câștigat (și apoi a refuzat) Oscarul pentru cel mai bun actor pentru rolul lui Vito Corleone în filmul The Godfather din 1972. Doi ani mai târziu, Robert De Niro a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea unei versiuni mai tinere a aceluiași personaj în continuare.

12. Și singura altă dată când s-a întâmplat asta a fost când Heath Ledger și Joaquin Phoenix au câștigat ambii pentru că l-au jucat pe Joker la ceremoniile din 2009 și 2020.

Heath Ledger a câștigat postum cel mai bun actor în rol secundar în rolul Joker pentru filmul The Dark Knight din 2008. Joaquin Phoenix a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor peste un deceniu mai târziu, pentru Joker.

13. De când au început premiile Academiei, în 1929, doar 16 premii Oscar au fost acordate postum. Dintre cei 16, doar dintre ei sunt Heath Ledger și Peter Finch.

Ledger a murit când avea 28 de ani în ianuarie 2008, cu 13 luni înainte de a câștiga pentru The Dark Knight. Peter Finch a murit când avea 60 de ani în ianuarie 1977, cu două luni înainte de a câștiga Oscarul pentru cel mai bun actor.

14. Midnight Cowboy este singurul film cu rating X (filmele cu rating X sunt destinate exclusiv vizualizării de către adulți n.r) care a câștigat cel mai bun film. Filmul din 1969 a câștigat în total trei premii Oscar, din șapte nominalizări.

A câștigat cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu adaptat. Dustin Hoffman (lider), Jon Voight (lider) și Sylvia Miles (suport) au fost toți nominalizați pentru actorie, iar filmul a câștigat, de asemenea, premiul pentru cel mai bun montaj.

15. Hattie McDaniel a fost prima persoană de culoare care a fost nominalizată la Oscar și a câștigat cea mai bună actriță în rol secundar în 1940 pentru munca ei în Gone with the Wind.

Cea de-a 12-a ediție a Premiilor Academiei a avut loc la hotelul Ambassador din Los Angeles. Ei aveau o politică strictă „fără oameni negri”, așa că producătorul Gone with the Wind a trebuit să ceară o favoare specială tocmai pentru ca McDaniel a putea intra în clădire. Chiar și așa, hotelul a făcut-o totuși să stea în spate. Asta însemna că au existat două mese Gone with the Wind la ceremonia din acel an: una în față pentru restul distribuției, cu Vivien Leigh și Clark Gable, și una în spate pentru McDaniel, o escortă și asistentul ei.

Marlon Brando a refuzat Oscarul. Foto: arhiva
Marlon Brando a refuzat Oscarul. Foto: arhiva

16. Trei actori au refuzat în direct să-și accepte premiile Oscar - cel mai faimos fiind Marlon Brando în 1973, după ce a câștigat cel mai bun actor pentru The Godfather.

Când Brando a câștigat cel mai bun actor pentru The Godfather, a avut-o la ceremonie pe Sacheen Littlefeather – care s-a identificat ca fiind președintele de atunci al Comitetului Național pentru Imagine afirmativă a Nativilor americani. Apropiindu-se de scenă, ea a spus că Brando „din păcate nu poate accepta acest premiu foarte generos, iar  motivul este modul în care sunt tratați indienii americani de astăzi de către industria filmului”.

17. Cu câțiva ani înainte de refuzul lui Brando, George C. Scott și-a refuzat câștigul pentru cel mai bun actor pentru Patton (1970) pentru că „nu se simțea în nicio competiție cu alți actori”.

Producătorul filmului, Frank McCarthy, a acceptat premiul pentru Scott, dar apoi l-a returnat Academiei a doua zi. Scott a primit alte trei nominalizări în total, dar singura pe care a refuzat-o a fost premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar pentru The Hustler (1961). Ulterior, Scott și-a dezvăluit adevărata ură față de premiile Oscar, spunând: „Toată treaba este o paradă a naibii de carne. Nu vreau nicio parte din ea”.

18. Iar prima persoană care a refuzat Oscarul a fost Dudley Nichols. El și-a refuzat premiul pentru cel mai bun scenariu, pentru The Informer, în 1936, din cauza boicotului sindical.

Nichols a refuzat Oscarul în 1936 pentru că, la acea vreme, Academia nu reușise să recunoască Breasla scenariștilor. Formularea exactă a refuzului său este „din cauza antagonismului dintre mai multe bresle din industrie și Academie în privința problemelor sindicale”. Nichols a fost un fondator al Screen Writers Guild și a fost, de asemenea, președinte în 1937 și 1938.

19. Cel mai scurt discurs de la Oscar a fost făcut de Patty Duke, care a spus pur și simplu „mulțumesc” după ce a câștigat cea mai bună actriță în rol secundar în 1963.

Patty Duke a câștigat pentru rolul ei ca Helen Keller din The Miracle Worker. Avea 16 ani la acea vreme, devenind cea mai tânără câștigătoare de Oscar competitivă din istorie.

Un alt discurs deosebit de scurt la Oscar este al lui Joe Pesci, care pur și simplu a rostit câteva cuvinte după ce a câștigat cel mai bun actor în rol secundar pentru Goodfellas în 1991, spunând: „Este privilegiul meu. Mulțumesc”.

Iar Fred Zinnemann a spus doar „Mulțumesc foarte mult” când a câștigat cel mai bun film pentru A Man for All Seasons în 1967, dar asta doar pentru că acceptase premiul pentru cel mai bun regizor cu câteva minute înainte și a vorbit atunci.

20. Nimeni nu a câștigat vreodată Oscarul pentru cel mai bun actor pentru interpretarea lor de debut, dar patru l-au câștigat pentru cea mai bună actriță la debut.

Iată-le, în ordine: Shirley Booth pentru Come Back, Little Sheba (1952); Julie Andrews pentru Mary Poppins (1964; Barbra Streisand pentru Funny Girl (1968); și Marlee Matlin pentru Children of a Lesser God (1986).

21. Niciun film nu a câștigat premii Oscar la toate cele patru categorii, dar trei au câștigat „The Big 5”, alias Cel mai bun film, regizor, scenariu, actor și actriță.

Primul film care a câștigat The Big 5 a fost It Happened One Night (1934) de Frank Capra. Claudette Colbert și Clark Gable au luat acasă primele și singurele lor premii Oscar la categoriile actorie.

Al doilea film care a măturat aceste categorii majore a fost One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975). Michael Douglas a câștigat primul său Oscar ca unul dintre producătorii filmului, iar Jack Nicholson și Louise Fletcher au câștigat ambii ca actori.

Iar Tăcerea mieilor este cel mai recent film care a obținut această onoare, care a câștigat cinci dintre cele șapte nominalizări ale sale în 1992, inclusiv victorii pentru Jodie Foster și Anthony Hopkins ca actori.

22. Și, în sfârșit, au existat șase egalități în noaptea Oscarului, dintre care două au avut loc la categoriile actorie (cea mai faimoasă fiind între Katharine Hepburn și Barbra Streisand în 1969).

În 1932, a existat o egalitate pentru cel mai bun actor între Wallace Beery (The Champ) și Fredric March (Dr. Jekyll și Mr. Hyde). În 1949, a existat o egalitate pentru cel mai bun scurtmetraj documentar între A Chance to Live și So Much for So Little. În 1968, a existat o egalitate pentru cea mai bună actriță între Katharine Hepburn (The Lion in Winter) și Barbra Streisand (Funny Girl).

În 1986, a existat o egalitate pentru cel mai bun documentar între Artie Shaw: Time Is All You've Got și Down and Out in America. În 1994, a existat o egalitate pentru cel mai bun scurtmetraj (acțiune live) între It's a Wonderful Life de Franz Kafka și Trevor. Și în 2012, a existat o egalitate pentru Cel mai bun montaj de sunet între Paul N. J. Ottosson (Zero Dark Thirty) și Per Hallberg și Karen Baker Landers (Skyfall).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cartofi crocanti  Sursa foto shutterstock 1913264548 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
restaurant ars cehia jpg
AI and Workforce jpg
zapada frig femeie vremea meteogebaf7fd45 1920 jpg
criptomonede adevarul jpeg
cutremur seism seismograf foto Shutterstock
Satul Batrana Tinutul Padurenilor (108) JPG
ger romania jpg
orasul secret sub groenlanda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net