Locul în care a fost ascunsă o comoară de 20 de miliarde de dolari. Are o vechime de 300 de ani

Ultima actualizare:

O comoară, care conține bucăți de aur, argint și smaralde, ce valorează aproximativ 20 miliarde de dolari, s-ar afla pe fundul Mării Caraibelor, în largul coastelor Columbiei. În prezent, mai multe țări se „bat” pentru a recupera „Sfântul Graal al epavelor”. Columbia a lansat faza inițială a unei expediții subacvatice.

Comoara din Caraibe, veche de 300 de ani, valorează circa 20 de miliarde de dolari / foto: arhivă
Comoara din Caraibe, veche de 300 de ani, valorează circa 20 de miliarde de dolari / foto: arhivă

Potrivit legendei, nava spaniolă San Jose s-a scufundat în portul Cartagena din Columbia în 1708. La bord erau comori în valoare de până la 20 miliarde de dolari, în banii de astăzi, și 600 de marinari. Descoperită în 2015, aproape 994 de metri sub apă, de către guvernul columbian, nava San Jose mai este cunoscută și sub denumirea de „Sfântul Graal al epavelor”. Anul trecut, o altă echipă a adus înapoi imagini uluitoare ale încărcăturii care a rămas în mare parte intactă.

Guvernul columbian a anunțat atunci că, înainte ca președintele Gustavo Petro să își încheie mandatul în 2026, nava va fi ridicată. Între timp, o companie americană a susținut că a găsit epava și a cerut jumătate din comoară. Guvernul spaniol și un grup indigen au susținut același lucru. Firma americană de cercetare Glocca Morra susține că a descoperit nava San Jose în 1981 și a dat coordonatele columbienilor cu condiția să primească jumătate din avere odată ce va fi recuperată.

Columbia a lansat faza inițială a unei expediții subacvatice pentru a explora epava

Pe de altă parte, Columbia a lansat faza inițială a unei expediții subacvatice pentru a explora epava spaniolă veche de 300 de ani, plină de comori. „Prima etapă a expediției se va concentra pe fotografierea navei cu ajutorul unor senzori de la distanță neintruzivi”, a declarat Institutul columbian de antropologie și istorie (ICANH), adăugând că rezultatele expediției inițiale ar putea deschide calea pentru explorările ulterioare, care ar include recuperarea materialelor arheologice de pe epavă, potrivit publicației CNN.

De asemenea, vor fi apoi folosite imaginile pentru a realiza un inventar al descoperirilor arheologice de pe fundul mării. ICANH a catalogat situl descoperirii drept o „arie arheologică protejată” la nivel național pentru „a-i păstra valoarea științifică și arheologică".

Totodată, cercetătorii intenționează să folosească o navă subacvatică cu tehnologii de poziționare acustică, precum și un vehicul de operare la distanță cu diverși senzori și instrumente care pot coborî până la adâncimea sitului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coldea cu ducka jpg
image
image
image
image
image
image
Bauturi jpg
document secret istock jpg
bebelus bona imagini jpg
Sandra Hemme jpg
rosii pexels jpg
patiserie produse adobestock jpg
grecia jpeg
china femei par jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net