Motivul pentru care un bărbat a traversat Africa de la sud la nord în alergare. Cât a durat călătoria și prin ce pericole uriașe a trecut: „Sunt un om absolut normal”

Britanicul Russ Cook a sosit, duminică, la Ras Angela, în Tunisia, unde a încheiat o călătorie de 16.250 de kilometri, începută în urmă cu aproape un an, scrie adevărul.ro

Russ Cook Foto: Facebook
Russ Cook Foto: Facebook

A devenit primul om care a traversat Africa alergând

Britanicul Russ Cook a încheiat aventura nebună în Tunisia duminică seara, devenind prima persoană care a traversat continentul african alergând. Russ Cook, în vârstă de 27 de ani, a ajuns la Capul Angela, chiar în nordul Tunisiei. El a pornit de la extremitatea sudică a Africii de Sud în data de 22 aprilie 2023 pentru „Proiectul Africa”.

Între timp, el a traversat şaisprezece ţări africane, parcurgând peste 16.250 de kilometri, echivalentul a 385 de maratoane în 352 de zile. Acest bărbat, supranumit "Hardest geezer", a alergat prin munţi, păduri tropicale şi deşerturi, inclusiv, bineînţeles, prin Sahara.

„Nu-mi vine să cred că aproape s-a terminat”, a scris el pe reţeaua de socializare X duminică dimineaţă. Mai multe persoane l-au însoţit pe ultimii kilometri. „Am parcurs un drum lung”, a mai scris el, modest, sâmbătă.

Câți bani a strâns britanicul 

Russ Cook a reuşit să strângă peste 574.000 de lire sterline (668.730 de euro), bani pe care îi va dona organizaţiei caritabile britanice Running Charity, care ajută tinerii fără adăpost. Înainte de plecarea sa în februarie 2023, el explicase agenţiei britanice PA că scopul său este să profite la maximum de viaţă.

„Sunt un om absolut normal, aşa că, dacă eu pot face asta, sper ca oamenii să o poată aplica în viaţa lor, în orice mod doresc”, a spus el. „Pentru 99% dintre oameni, nu va fi vorba de a alerga prin Africa, ci poate de a-şi urma un pic mai mult visele”.

„Corpul meu are dureri mari"

Odată cu finalizarea cursei, el a devenit prima persoană care a alergat pe toată lungimea continentului african. „352 de zile pe drum este o perioadă lungă de timp fără să-mi văd familia, prietena. Corpul meu are dureri mari, dar am doar o zi, nu am de gând să mă plâng”, spunea britanicul dimineață.

Misiunea sa nu a fost una ușoară. În Anglia, el și echipa sa au fost jefuiți sub amenințarea armei, iar hoții i-au lăsat fără aparatele foto, telefoanele și pașapoarte. Apoi, în august, Cook a dispărut în jungla din Republica Democrată Congo.

Susținătorii săi au reușit în cele din urmă să îl elibereze plătind sătenii înarmați cu macete, potrivit Sky News. În ianuarie, el a apelat la rețelele de socializare ca să poată obține o viză pentru a trece granița din Mauritania în Algeria, după ce a declarat că provocarea sa s-ar putea încheia în lipsa acesteia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net