Pâinea de lavă, o delicatesă unică în lume și una din marile curiozități gastronomice. Cum se prepară
Clima unică a Islandei este una dintre cele mai renumite de pe planetă, vulcanii, lacurile și izvoarele termale fiind toate atracții turistice extrem de populare. Dar prea puțini știu că lava, care bolborosește sub suprafața insulei, este folosită la obținerea unor delicatese locale. Dintre toate, celebră în Islanda este pâinea de secară numită Hverabrauð.
Ați încerca pâinea islandeză coaptă cu lavă?
Islandei îi sunt caracteristice peisajele vulcanice spectaculoase și clima extrem de rece, dar și un mod unic de a folosi natura în gastronomia locală.
Printre deliciile islandeze cu tradiție se numără și Hverabrauð, cunoscută și sub numele de „pâine de izvor fierbinte”, arată Great Big Story
Preparată din secară și coaptă cu ajutorul căldurii geotermale din izvoarele termale, această pâine este o combinație unică între tradiția locală și forțele naturii.
Prepararea Hverabrauð, arta coptului în pământ
Rețeta tradițională de Hverabrauð a fost transmisă de-a lungul generațiilor, fiind adesea îmbunătățită de brutarii locali.
Aluatul este preparat din ingrediente simple: făină de secară, lapte, unt, zahăr, sare și praf de copt. Acest amestec este pus într-un vas, care apoi este îngropat la aproximativ 16 centimetri sub pământ, în nisipul încins de căldura naturală a izvoarelor termale.
După ce aluatul este îngropat, căldura geotermală îl coace lent timp de 24 de ore, transformându-l într-o pâine densă și bogată.
„Am putea folosi un cuptor normal, dar acesta este mult mai distractiv”, explică Siggi Hilmarrson, un brutar islandez cunoscut pentru Hverabrauð, în cadrul unui reportaj Great Big Story.
Pâinea cu aromă de lavă. Cum se servește Hverabrauð
Rezultatul acestui proces neobișnuit este o pâine de secară cu o textură densă și un gust distinct. Localnicii o savurează alături de unt, pateuri sau chiar hering murat, iar experiența devine cu adevărat autentică.
Un aspect aparte al pâinii Hverabrauð este porecla sa populară, þrumari, adică „pâinea de tunet”.
Aceasta face referire la efectele secundare digestive pe care le poate avea această pâine densă și greu de digerat, mai ales în cantități mari.
25% din electricitatea țării provine din energia geotermală
Deși astăzi majoritatea pâinii de secară islandeze este coaptă în cuptoare moderne, puriștii care continuă să folosească izvoarele termale reprezintă o comunitate specială.
În Islanda, utilizarea resurselor geotermale este o practică veche, ce susține atât gastronomia, cât și energia națională.
Aproximativ 25% din electricitatea țării provine din energia geotermală, iar peste două treimi din consumul total de energie depinde de această sursă.
Pentru brutarii tradiționali precum Hilmarrson, coacerea Hverabrauð rămâne o practică sacră.
„Din generație în generație, am învățat să respectăm această energie și să o manipulăm cu grijă”, spune el.
Acest respect față de natură și resursele sale este ceea ce face din Hverabrauð mai mult decât o simplă pâine – ea devine o adevărată emblemă a tradiției islandeze.