VIDEO. 19 vulcani au erupt în același timp pe Pământ. Imagini spectaculoase

Zeci de erupții vulcanice au avut loc în același timp în întrega lume, iar ultimele zile alți trei vulcani s-au trezit la viață în Japonia, Islanda și Rusia, aducând totalul listei la 19 erupții simultan, relatează Newsweek. Din lista lipsește vulcanul Etna din Sicilia, cel mai înalt și cel mai activ din Europa, care a erupt recent, pentru că se află în această fază de mai mulți ani.

Erupția Vulcanului Etna. Sursa foto: Captura X
Erupția Vulcanului Etna. Sursa foto: Captura X

Programul de vulcanism global al Institutului Smithsonian din Statele Unite urmărește noile erupții din toată lumea și își modifică în fiecare miercuri lista activităților vulcanice. Cea mai nouă actualizare include trei erupții recente, astfel că lista a ajuns acum la 19 vulcani cu activitate, relatează Newsweek.

Noile erupții provoacă îngrijorare

"Vulcanii erup simultan în Italia, Islanda, Japonia, Mexic, Rusia, Filipine etc. Mai jos este o hartă a activității vulcanice din 2013 versus 2023. Absolut normal, nu-i așa?", a scris un utilizator pe X, fosta Twitter.

Japonia - Un vulcan subacvatic de lângă insula japoneză Iwo Jima a avut o perioadă intensă de activitate înainte de a erupe pe 30 octombrie. Magma acumulată a ieșit, în sfârșit, la suprafața apei, creând o nouă insulă. De la mijlocul lunii octombrie, pe Iwo Jima se produc cutremure la fiecare două minute, potrivit Agenției Meteorologice din Japonia (JMA).

WOW: A New Island has formed off the coast of Iwo Jima after an underwater volcano erupted.. pic.twitter.com/WsaqBvE7gK

— Matt Couch (@RealMattCouch) November 13, 2023

Rusia - Vulcanul Klucevskaia Sopka, situat în regiunea peninsulei Kamceatka, a erupt la începutul lunii noiembrie, trimițând nori masivi de cenușă la 13 kilometri deasupra nivelului mării și determinând închiderea școlilor în regiune. Acesta este cel mai înalt vulcan din Eurasia - 4.754 metri.

🌋 In Kamchatka, Russia continues active eruption of the highest active volcano in Eurasia - Klyuchevskaya Sopka (4850 m)The height of the column of ash was 14 kilometers above sea level. The volcano has been assigned a "red" danger code. pic.twitter.com/DbkrsCWBYI

— The World X (@thebestworldX) November 10, 2023

Islanda - Vulcanul Fagradalsfjall este pe punctul de a erupe, iar autoritățile au declarat stare de urgență și au evacuat orașul Grindavík, după mai multe semne de activitate intensă, precum mii de cutremure și deformări ale solului, ceea ce indică ridicarea magmei către suprafață. Vulcanul a erupt cel mai recent în iulie și din 2021 se trezește la viață cam în fiecare an.

BREAKING – Iceland: Fagradalsfjall volcano begins to show first signs of eruption.⚠️ Iceland has declared a state of emergency after a series of earthquakes.Authorities have ordered thousands of people living in the southwestern town of Grindavík to leave as a precaution. pic.twitter.com/mJVV83vKPy

— True Awareness (@Truewareness) November 12, 2023

Experții liniștesc populația: „Este ceva normal”

Programul de vulcanism global întocmește un raport săptămânal al erupțiilor vulcanice din lume, dar include doar evenimentele care întrunesc anumite criterii, precum declanșarea unui avertisment de emisii de cenușă, începerea unei noi activități vulcanice, manifestarea unei schimbări în activitate sau schimbarea nivelului de alertă.

Cu toate acestea, experții în vulcanologie spun că nu este ceva anormal ca mai mulți vulcani să erupă simultan.

"Vulcanii erup tot timpul în toată lumea. E normal. Asta fac vulcanii pe Pământ: erup. Și sunt destui care vor erupe mereu în același timp. Știți ce 'ar fi' ciudat? Dacă absolut niciun vulcan nu ar erupe", a explicat Robin George Andrews, jurnalist specializat în vulcanologie și știință, într-o postare pe X.

Beautiful capture of yesterday’s Etna vocano (Sicily) eruption. pic.twitter.com/Mwxaq2BDXE

— Xavi Ruiz (@xruiztru) November 13, 2023

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net