Sângele Sfântului anunţă un an teribil
La Napoli, în Italia, oamenii sunt îngrijoraţi! Sângele Sfântului Gennaro nu s-a lichefiat în timpul slujbei de la 16 decembrie. În istorie, de câte ori miracolul nu a avut loc, s-au întâmplat catastrofe.
Începând din 1389, napolitanii se adună de trei ori pe an în catedrala Duomo din Napoli pentru a-l sărbători pe San Gennaro (Sfântul Januarius, în româneşte), unul dintre patronii oraşului lor. Episcopul catolic scoate din cripta capelei San Gennaro două flacoane preţioase care conţin sângele coagulat al sfântului. În timpul slujbelor care au loc în sâmbăta de dinaintea primei duminici de mai (ziua când moaştele au fost aduse la Napoli), la 19 septembrie (ziua în care sfântul a fost decapitat) şi 16 decembrie (în amintirea erupţiei vulcanului Vezuviu din 1631, când sfântul a protejat Napoli de lava distrugătoare), se produce miracolul lichefierii sângelui. În timpul miracolului, sângele închegat se topeşte şi umple întreg flaconul. Însă, vineri, 16 decembrie, minunea nu a mai avut loc. Deşi prelaţii şi enoriaşii s-au rugat intens, sângele sfântului a rămas coagulat.
Potrivit tradiţiei, dacă sângele se lichefiază, este semn bun. Însă, dacă rămâne coagulat, înseamnă că urmează un an prost. De aproape 700 de ani, de când au loc slujbele speciale, când miracolul nu s-a produs, în general, au urmat catastrofe. “Nu trebuie să ne gândim la nenorociri şi la calamităţi. Suntem credincioşi şi trebuie să ne rugăm ca să nu se întâmple”, s-a arătat, totuşi, optimist prelatul italian Vincenzo De Gregorio. Fost episcop al oraşului şi martir, Sfântul Gennaro a fost decapitat în anul 305, în timpul persecuţiei lui Diocleţian împotriva creştinilor. Sângele său ar fi fost colectat de o femeie numită Eusebia. Moaştele sfântului şi flacoanele cu sânge sunt păstrate în catedrala din Napoli.
Click! spune
Nenorocirile ce s-au produs în anii în care sângele nu s-a lichefiat
1527: ciuma a făcut prăpăd anul următor
1939: anul când a izbucnit Al Doilea Război Mondial
1973: izbucnirea unei cumplite epidemii de holeră
1980: un cutremur a provocat moartea a 200 de persoane în Italia