Unde se află locurile de pe Terra pe care canicula le va face imposibil de locuit: „Pare puțin, dar e letal”

În vara anului 2021, alergătorul de ultramaraton Philip Kreycik, în vârstă de 37 de ani, a pornit într-o cursă de aproximativ 13 kilometri prin Pleasanton Ridge Regional Park din California.

Zonele de pe Pământ pe care canicula le va face imposibil de locuit / foto: arhiva
Zonele de pe Pământ pe care canicula le va face imposibil de locuit / foto: arhiva

Pe 10 iulie, în timp ce temperaturile ajungeau la 32 de grade Celsius, Kreycik a lăsat telefonul și apa în mașină și a început să alerge. A parcurs primii opt kilometri în mai puțin de 30 de minute, dar apoi lucrurile au început să meargă prost.

Primele semne că nu va rezista

Datele GPS din smartwatch-ul său au arătat că a încetinit dramatic și a deviat de la traseu, iar pașii săi au devenit neregulați. Între timp, temperatura a crescut la peste 38 de grade Celsius.

Kreycik nu a ajuns la prânzul programat cu familia, iar soția sa a alertat poliția. După mai bine de trei săptămâni, trupul său a fost găsit.

Autopsia nu a relevat leziuni traumatice, legiștii concluzionând că probabil a suferit o deteriorare rapidă a stării fizice și mentale din cauza căldurii extreme.

Impactul căldurii extreme

Această tragedie nu este unică, subliniază CNN. Căldura extremă transformă activitățile obișnuite în pericole mortale.

Canicula a ucis oameni care se plimbau în soarele amiezii, la concerte în aer liber și în propriile case fără aer condiționat. În timpul pelerinajului Hajj din Mecca, temperaturile de aproape 50 de grade Celsius au dus la decesul a aproximativ 1.300 de persoane.

Căldura extremă este cel mai mortal tip de vreme, iar schimbările climatice fac valurile de caniculă mai intense și mai lungi. Adăugând umiditatea, condițiile din anumite locuri devin insuportabile pentru supraviețuirea umană.

Studiul în camere termice

Chiar și sportivii de top, cum ar fi Kreycik, nu sunt imuni la efectele devastatoare ale căldurii. Oamenii de știință încearcă să înțeleagă cum căldura afectează corpul uman, folosind camere ambientale pentru a testa răspunsurile la diferite temperaturi și niveluri de umiditate.

La Universitatea din South Wales, Marea Britanie, cercetătorii monitorizează ritmul cardiac, fluxul sanguin cerebral și temperatura pielii în timp ce subiecții sunt expuși la condiții extreme. „Umiditatea este ucigașul”, explică profesorul Damian Bailey, subliniind pericolul condițiilor de căldură combinată cu umiditate ridicată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle în doliu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
index webp
image png
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
image png
WhatsApp Image 2024 10 03 at 14 32 40 jpeg
1 maaaaaare Boieri cu iflic jpg jpeg
masina de spalat webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net