Miracol medical! A fost paralizat pe viaţă, dar o operaţie revoluţionară l-a făcut să meargă din nou

Ultima actualizare:

    Miracol! Medicii i-au zis că nu va mai merge niciodată, dar s-au înşelatfoto 123rf
Miracol! Medicii i-au zis că nu va mai merge niciodată, dar s-au înşelatfoto 123rf

Miracol: elveţianul David Mzee, în vârstă de 28 de ani, din Zurich, a reuşit să se ridice din scaunul cu rotile şi să facă primii paşi după ce doctorii i-au ataşat pe coloana vertebrală 16 elecrozi. Mzee a paralizat în 2010, în urma unui accident groaznic de gimnastică. Vertictul neurologilor a fost nemilos cu el: Mzee a aflat că nu va mai putea merge niciodată. Însă miracolul s-a produs datorită unei operaţii revoluţionare.

Miracol medical la Institutul Elveţian Federal de Tehnologie din Lausanne! David Mzee, în vârstă de 28 de ani, şi-a petrecut ultimii opt ani din viaţă imobilizat într-un scaun cu rotile. De-a lungul timpului a reuşit să recupereze o parte din motricitatea părţii superioare a corpului, dar continua să aibă mari probleme în coordinarea şi folosirea picioarelor. În ultimii ani a dat semne că piciorul drept începe să îşi revină. În acel moment, savanţii neurologi de la Institutul Elveţian Federal de Tehnologie, din Lausanne i-au propus să intre într-un program experimental de stimulare a nervilor spinali cu ajutorul unor electrozi.

În ce a constat intervenţia chirurgicală la care au fost suspuşi David Mzee şi olandezul Gert-Jan Oskam, în vârstă de 35 de ani, cei doi pacienţi care s-au oferit voluntari? Pe coloana vertebrală a celor doi bărbaţi paralizaţi au fost montaţi mai mulţi senzori care stimulau electric zona. Neurologul Christine Courtine a coordonat întreaga operaţie. „În mod uimitor, ambii pacienţi şi-au recuperat capacitatea de a-şi controla muşchii paralizaţi. Dar asta s-a întâmplat pentru că au reuşit să facă progrese în acest sens în ultimii şase-şapte ani anterior intervenţiei. În cazul pacienţilor paralizaţi de muşt timp electrostimularea nu are, din păcate, acelaşi efect”, a explicat neurologul.

David Mzee poate să meargă pe distanţe scurte

Pe coloana lui David Mzee au fost montaţi în punctele corespunzătoare coordonării muşchilor 16 electrozi. Pacientul primeşte mici şocuri electrice în aceste zone în momentul în care creierul său se gândeşte să mişte picioarele. Conexiunile adormite dintre creier şi restul corpului se reactivează treptat-treptat. În timp, cu ajutorul electrostimulării pacienţii ajung să îşi refolosească zonele inerte. În prezent, Mzee reuşeşte să păşească singur pe disnaţe scurt, să se ridice fără ajutor din cărucior şi să facă exerciţii fizice ale picioarelor fără antrenor.

David Mzee a rămas paralizat în 2010, dar în 2018 a învăţat să meargă din nou
David Mzee a rămas paralizat în 2010, dar în 2018 a învăţat să meargă din nou

Citeşte şi:

Un copil a paralizat după ce s-a jucat pe calculator 20 de ore, fără pauză

A paralizat din cauza unei partide de sex şi vrea despăgubiri de un milion de lire sterline

Tratamentul nu vindecă paralizia, ci ajută pacienţii

Din păcate, tratamentul revoluţionar de la Lausanne nu vindecă paralizia, ci ajută pacienţii să înveţe să îşi refolosească părţile corpului care au devenit inerte în urma unui accident. În cazul celor care au rămas imobilizaţi de mai mult de şapte ani şi nu au „lucrat” să îşi recupereze motricitatea, electrostimularea nu poate face miracole. Ei vor rămâne în scaun cu rotile tot restul vieţii. „Marea provocare a acestui tratament este ca pacientul să conştientizeze că trebuie să lupte pentru a produce o schimbare majoră a vieţii lui”, a declarat Courtine.

Al treilea pacient nu a reacţionat la tratament

La doar o săptămână după ce au început electrostimularea David Mzee şi Gert-Jan Oskam au putut să meargă singuri, susţinuţi doar într-un ham. Cel de al treilea pacient care s-a oferit voluntar în cadrul experimentului, Sebastian Tobler a reuşit să înregistreze aceleaşi performanţe. Însă în timp ce Tobler nu putea face nici o mişcare fără electrostimulare, Mzee şi Oskam au reuşit să facă progrese remarcabile. În prezent, cei doi reuşesc să parcurgă distanţe scurte, în timp ce Tobler îşi poate folosi musculatura exclusiv la mersul pe bicicletă, asistat de computerul care îi electrostimulează centrii nervoşi spinali.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gabi cotabita fiice  jpg
marius batu jpg
banner cotabiță png
image png
image png
bhutan tara fara semafoare jpg
cetatuia negru voda jpg
trafic tara iarna jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net