A murit Sylvia Hoișie, cunoscută drept „mama Polidinului”
Sylvia Hoișie a murit marți, 24 mai, la vârsta de 94 de ani, doctorița fiind cunoscută publicului drept „mama Polidin”, un stimulent al sistemului imunitar utilizat de foarte multe generații.
Doctorița a trăit izolată, în ultimii ani, din cauza restricțiilor din pandemie, a vârstei înaintate și a sănătăţii fragile.
Înmormântată la Iași
Decesul medicului Sylvia Hoișie a fost anunțat de comunitatea evreiască din Iaşi: „Cu profundă durere, Comunitatea Evreilor din Iaşi anunţă trecerea în eternitate a doamnei doctor Sylvia Hoișie.
Om de o mare sensibilitate, profesionistă desăvârşită, find una dintre personalităţile care au inventat celebrul Polidin, leac ce a salvat multe vieţi. Supravieţuitoare a iadului din Transnistria, a reuşit să lupte cu foametea şi mizeria, împărtăşind lumii întregi acele orori”, a transmis Comunitatea Evreilor Iaşi.
„Mama Polidinului” va fi înmormântată vineri, 27 mai, la ora 11.00, la Cimitirul Evreiesc din Iaşi.
Victimă a Holocaustului
Sylvia Hoişie s-a născut în 1928, la Câmpulung Moldovenesc. Dintr-o familie modestă, Sylvia şi sora ei mai mare au avut parte doar de câţiva ani liniştiţi.
În oraşul natal a reuşit să termine doar primele două clase gimnaziale, întrucât legile antisemite ale legionarilor începeau să intre în vigoare. La şcoală, ea şi restul colegilor evrei erau trimişi în ultima bancă, la distanţă faţă de restul, pe criterii rasiale.
Citește și: Povestea suplimentului alimentar OROSTIM, spusă de „mama Polidinului”
După doi ani a fost dată afară din şcoală. Nici în afara programului nu era mai bine, căci regulile erau stricte.
„Legile rasiale spuneau că nu avem voie să ieşim din casă decât la anumite ore, nu aveam voie să deţinem radio, bicicletă şi nu puteam să mergem la cinema. Şi atunci când ieşeam din casă, trebuia să avem cusută pe haine, în dreptul pieptului, Steaua lui David”, a povestit Sylvia Hoișie, într-un interviu pentru Adevărul.
Deportată în Transnistria
Afost deportată în Transnistria, împreună cu întreaga familie, unde a suferit de foame şi a trăit în mizerie.
După război, s-a întors în România, a urmat Facultatea de Medicină şi, după un deceniu de cercetări, împreună cu echipa de medici, asistenţi şi tehnicieni din cadrul Institutului Cantacuzino din Iaşi şi Bucureşti, a scos pe piaţă „Polidinul”.
Polidin, vaccinul dureros dar eficient
Polidin, mai mult decât injecţia dureroasă de care își aduce aminte oricine a primit o doză, a fost, generații la rând, principalul stimulator al sistemului imunitar în lupta cu infecțiile bacteriene sau virale.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!