Amendă usturătoare pentru șoferii care fac acest gest aparent banal. N-au voie în fața blocului și nici în propria curte

Foarte mulți dintre români fac asta, fără să știe că, de fapt, nu doar că legea nu le permite acest lucru, dar pot fi și pedepsiți aspru. Este vorba despre spălatul mașinii în fața casei, în spatele blocului, sau în apropierea unor cursuri de apă.

Românii care își spală mașina în fața casei riscă amenzi usturătoare / foto: IStock
Românii care își spală mașina în fața casei riscă amenzi usturătoare / foto: IStock

Cei mai mulți dintre românii care au mașină au făcut acest lucru, sau poate că încă îl mai fac. Însă, ei nu își dau seama că, astfel, ei intră în vizorul legii, deoarece spălatul mașinii în astfel de condiții este interzis de lege. Deși poate părea comod, legislația din țara noastră interzice, încă din anul 1996, deversarea în sol a apei uzate.

Potrivit Legii 107/1996, apa uzată este definită de către autorități drept cea rezultată în cadrul activităților casnice, fiind inclusă și spălarea mașinii în astfel de activități. Motivul pentru care a fost instituită această lege este faptul că acest tip de apă poate conține substanțe chimice periculoase, iar astfel de reziduuri ar putea modifica proprietățile apei.

Românii riscă amenzi usturătoare dacă nu respectă legea

Printre substanțele periculoase ce pot ajunge în apa uzată se găsește și uleiul de motor, anitgelul, ori hidrocarburile. Iar autoritățile au încercat și mai recent să pună capăt obiceiului șoferilor de a-și spăla mașinile în fața casei.

În anul 2010, Hotărârea nr. 120/2010 a fost implementată de către Consiliul General al Municipiului București, hotărâre care interzice, în mod explicit, ca mașinile să fie spălate în spații publice, sau spații verzi.

Autoritățile încearcă de ani de zile să oprească această problemă

Cei care încalcă această lege trebuie să știe că riscă să primească amenzi usturătoare din partea autorităților. Mai precis, acestea pot ajunge chiar și la 1.000 de lei pentru firme, în timp ce pentru persoanele fizice, suma variază între 200 și 500 de lei.

Astfel de sume sunt chiar și de zece ori mai mari decât ne-ar costa să mergem cu mașina la o spălătorie self-service. Așa că șoferii trebuie să știe că este mult mai avantajos să meargă la o spălătorie, decât să riște să încalce legea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
pisica rosie a murit 33 ani profimedia jpg
paper 2588827 1280 jpg
obiect de tezaur unicat descoperit in olt   foto arhiva Adrian laurentiu manea (1) jpeg
inundatii galati   foto FB costel fotea7 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net