Anunțul extrem de important al Ministrului Finanțelor. „Anul 2024 este fără impozite și taxe"
O veste surprinzătoare și optimistă a fost anunțată de către Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care a declarat că anul 2024 va fi un an fără impozite și taxe pentru români. Cu toate acestea, oficialul a subliniat că măsurile fiscale vor fi luate cel mai probabil în prima jumătate a anului 2025, iar efectele lor vor începe să se simtă începând cu 1 iulie 2025.
Reforma fiscală și provocările sale
Marcel Boloș a explicat că această mutare fiscală reprezintă o parte esențială a "cererii de plată numărul patru", care cuprinde reforma pensiilor generale, reforma salarizării unice și, nu în ultimul rând, reforma taxelor și impozitelor. Desigur, aceasta este una dintre cele mai complexe reforme din perspectiva impactului social și economic. Cu toate acestea, Ministrul Finanțelor a exprimat optimismul că aceste măsuri vor aduce beneficii semnificative românilor.
„Cererea de plată numărul patru este una dintre cele mai grele din perspectiva reformelor pentru că include reforma pensiilor generale, cât și reforma salarizării unice, dar și reforma taxelor și impozitelor. Vorbind realist, cred că în prima jumătate a anului 2025 se vor lua măsurile fiscale care, probabil, vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2025. Acest lucru rămâne de văzut, ce va stabili noul guvern, dar 2024 este anul fără impozite și taxe”, a afirmat Marcel Boloș la Digi24.
Recomandări internaționale și perspective asupra reformei
Boloș a subliniat că recomandările Băncii Mondiale se aliniază cu poziția FMI, în special în ceea ce privește taxarea verde și alte elemente de reformă. Cu toate acestea, a menționat că este prematur să se stabilească linia exactă pe care o va urma România în privința politicii fiscale, dar a evidențiat necesitatea de a echilibra impozitarea consumului, capitalului și forței de muncă pentru a sprijini mediul de afaceri și a face politica de resurse umane a țării mai atractivă.
Dezbaterea asupra impozitului progresiv
Ministrul Finanțelor a adus în discuție impozitul progresiv, caracterizându-l ca pe o "luptă doctrinală". A explicat că acest tip de impozit face sens în condițiile în care populația beneficiază de un anumit nivel de trai care permite impozitarea progresivă. Cu toate acestea, a recunoscut că aceasta este o decizie care presupune să iei mai mulți bani din buzunarul contribuabililor.
Cu privire la cota unică, Marcel Boloș a subliniat că aceasta a avut un impact pozitiv, fiind un factor de impulsionare fiscală și a forței de muncă. Cu toate acestea, a menționat că este prematur să se determine dacă cota unică va rămâne în vigoare și în 2025.