Atenţie, canicula aduce radiaţii periculoase!

Ultima actualizare:

Medicii au resuscitat-o mai bine de o oră, însă a intrat în stop cardiac şi nu a mai putut fi salvată. Ieri, în Capitală, au fost 33˚C la prânz, dar medicii de la Urgenţă au declarat că numărul persoanelor care au solicitat asistenţă medicală a crescut cu 20% faţă de ziua precedentă.

Alarmaţi, edilii au anunţat că scot în stradă puncte mobile de asistenţă medicală,  după ce meteorologii au anunţat că azi şi mâine se va depăşi nivelul de caniculă, 35˚C la umbră, ceea ce înseamnă că la soare se vor simţi până spre 40˚C. Şi nivelul radiaţiilor ultraviolete a crescut brusc, ieri ţara noastră se afla la nivelul 7, iar astăzi este posibil să urce la 8 sau 9, când pielea se înroşeşte în timp scurt.

Medicii avertizează să evităm ieşirile în oraş la orele de vârf în care temperaturile sunt foarte ridicate şi ne-ar putea afecta sănătatea.

La astfel de radiaţii, con­siderate extrem de periculoase, expunerea la soa­re trebuie să fie minimă, iar corpul acoperit cu îmbrăcăminte de in sau cânepă. „În primul rând, trebuie să purtăm pe cap pălărie de culoare deschisă. În al doilea rând trebuie să avem la noi apă plată. Riscurile sunt foarte mari. Trebuie să evităm să ieşim pe căldura aceasta", a declarat Cristian Oană, medic de familie.

Vremea se menţine călduroasă, iar miercuri va fi cea mai caldă zi de până acum din acest an. Meteorologii ANM prognozează valori de peste 35˚C, mai mult în sudul şi vestul ţării, precum şi în Lunca Dunării. Abia joi, arşiţa se mai domoleşte, dar tot vor fi temperaturi de peste 30˚C şi în jur de 29 pe Litoral. Abia din 22 iunie se vor întoarce aversele de ploaie, potrivit prognozei pentru două săptămâni a ANM.

- Indice UV 0-2, risc scăzut. Pentru o piele care se înroşeşte repede este indicată crema cu factor 15+ şi ochelari de soare;

- Indice UV 3-5, risc mediu. Se recomandă ochelari de soare, pălărie, îmbrăcăminte care să ne protejeze de radiaţii, creme cu SPF 15+ aplicate la două ore. Dacă vrei să afli singur indicele de radiaţii, te poţi uita la propria umbră. Dacă aceasta este mai mare decât înălţimea ta, atunci nivelul UV este scăzut;

- Indice UV 6-7, risc crescut. Pe lângă ochelari de soare şi pălărie, expunerea trebuie redusă la intervalul orar 10.00-16.00, iar cremele ­aplicate trebuie să aibă factor de protecţie ridicat;

- Indice UV 8-10, risc foarte crescut. În acest caz se va evita expunerea la soare ­între orele 10.00-16.00. ­Trebuie să avem pălărie, ochelari de soare, să folosim cremă cu SPF 50+ şi să ­căutăm locuri cu umbră;

- Indice UV 10-11+, risc extrem de crescut. În aceste condiţii, medicii ne recomandă să evităm complet soarele în intervalul 10.00-16.00. O piele neprotejată se poate arde în doar câteva minute.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net