Biserica din România cu program ca la Muntele Athos. Unde o găsesc credincioșii

Credincioşii vor putea avea o mănăstire cu un program liturgic asemănător cu cel de la Muntele Athos. Într-un fel, vine locul sfânt la ei. Pe terenurile unei foste ferme, în comuna Vlădeşti din Argeş a început construcţia unei mănăstiri care va respecta strict regulile tradiţionale de la Muntele Athos. Biserica va avea trei altare.

Călugării vor face un stagiu  de un an pe Muntele Athos
Călugării vor face un stagiu de un an pe Muntele Athos

Comuna Vlădeşti este situată în partea de nord a judeţului Arges, la o distanţă de 45 km de municipiul Piteşti şi la 27 km de municipiul Câmpulung Muscel. Aici a început construcţia unei mănăstiri unde se va sluji după regulile stricte de la Muntele Athos, lăcaşul urmând să fie ridicat după indicaţiile călugărilor de acolo. Piatra de temelie a bisericii va fi pusă după Sfintele Paşti de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic al Argeşului şi Muscelului. Ce are special această mănăstire?

„În România există mai multe lăcaşuri de cult care încearcă să respecte regulile stricte de la Muntele Athos. Noi vom încerca să aducem cât mai aproape de noi Muntele Athos, prin implementarea acestor rânduieli athonite”, a declarat în exclusivitate pentru Click! părintele stareţ Cosma Giosanu.

Pe acest teren  se va construi  noua mănăstire
Pe acest teren se va construi noua mănăstire

Construcţia începe după Paşte

Lăcaşul de cult este ridicat pe un teren donat de un om de afaceri local. În zonă va fi ridicat pentru început un schit, biserica complexului urmând să aibă hramul ”Sfântul Neagoe Basarab”. Acesta a fost ales ca ocrotitor pentru că a marcat istoria, cultura şi viaţa Bisericii Române, dar şi pentru că a făcut donaţii şi ctitorii numeroase în Sfântul Munte Athos. Proiectul a fost aprobat de Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului.

Citește și - Biserica lui Gigi Becali din Rwanda va fi sfinţită duminică: «Dacă Dumnezeu mă ajută o să fie şi mânăstiri»

„Încă se mai lucrează la dărâmarea grajdurilor fermei şi amenajarea terenului, în scurt timp urmând să înceapă construcţia complexului monahal. Mănăstirea va fi construită în stilul brâncovenesc combinat cu cel athonit şi este realizată nu departe de ctitoria de la Curtea de Argeş a domnitorului”, a explicat părintele Cosma.

Lăcaşul de cult va fi de fapt un adevărat complex monahal, care va avea două incinte independente.

„Prima va cuprinde biserica principală, unde poate veni oricine, închinată Sfântului Neagoe Basarab, iar pe lângă altarul principal va mai avea incluse două paraclise laterale închinate Sfântului Nifon Patriarhul Constantinopolului şi Sfintei Teofana Basarab. La subsolul bisericii principale va fi un paraclis închinat Cuvioşilor de la Sihăstria: Paisie Olaru şi Cleopa Ilie”, descrie pentru Click! stareţul.

Biserica va fi înconjurată de un corp de clădiri în formă de patrulater care va include bucătăria, sala de mese, bibliotecă, birouri şi alte anexe specifice vieţii monahale. A doua incintă, în interior, rezervată exclusiv călugărilor, va avea aproximativ 30 de chilii pentru început. Cei care vor să devină călugări în această mănăstire vor face un stadiu de formare duhovnicească de un an la Chilia „Buna Vestire” a Schitului Lacu din Sfântul Munte Athos.

Ce trebuie să ştii despre schitul Lacu

image

Călugării români de la Muntele Athos sunt împărţiţi în marea majoritate la două schituri: Prodomul şi Lacu. Cel de al doilea, mai puţin cunoscut, poartă şi numele de Schitul Sfântul Mucenic Dimitrie. «Lakko» (cu litere greceşti) în traducere înseamnă «groapă», adică «Schitul din groapă». Într-adevăr, este înconjurat din trei părţi de munţi, cu o singură ieşire spre mare, pe valea pârâului, scrie munteleathos.ro.

Regulile mănăstirilor de la Muntele Athos

Să fie ţinute slujbe, de regulă noaptea.

Călugării să nu mănânce carne niciodată.

În biserică nu va fi lumină electrică, toate slujbele de noapte şi privegherile se vor săvârşi la lumina lumânărilor.

În incinta a doua (cea destinată în exclusivitate) nu vor intra nici bărbaţii.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
image
actualitate.net
image
actualitate.net