Bulgaria și Grecia, de domeniul trecutului. Destinația neașteptată care câștigă tot mai mult teren
Românii nu mai pleacă în număr mare la bulgari sau greci pentru a-și petrece concediile. Un studiu, recent, arată că destinația preferată pentru această vară este chiar litoralul românesc. Doi din trei români aleg să își petreacă vacanța în țara noastră.
2 din 3 români își petrec concediul pe litoralul românesc
Noua destinaţie perfectă pentru turiştii români este chiar litoralul românesc. Deşi preţurile nu sunt deloc mici, iar serviciile nu sunt la cel mai înalt nivel, românii au luat cu asalt staţiunile de la Marea Neagră.
Un studiu realizat, recent, arată că doi din trei români aleg să îşi petreacă zilele de concediu în ţară. La întrebarea „unde îşi vor petrece vacanţa de vară?”pentru o treime dintre aceştia răspunsul a fost marea. 27% vor merge la munte şi doar 7% vor pleca în vacanţă la ţară.
Câți bani și-au alocat românii pentru vacanță
Traiul scump, dar şi salariile care nu au mai fost mărite în ultimele luni i-au făcut să scadă şi bugetul alocat pentru concediul de vară. Astfel, cei mai mulţi au recunoscut că au pus deoparte între 1.000 şi 3.000 de lei pentru vacanţa de pe litoral. Doar 21% vor aloca în jur de 6.000 de lei şi 14% aproximativ 10.000 de lei.
38% dintre respondenți vor merge câte 3-4 zile în vacanță, 40% vor pleacă 7 zile și 6% vor sta 2 săptămâni în concediu. Referitor la planificarea concediului, 81% dintre respondenți se ocupă personal de această etapă, iar 19% apelează la agențiile de turism.
Sondajul a fost realizat online, pe un eşantion de circa 1.200 de respondenţi din toată ţara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 57,7% dintre respondenţi sunt salariaţi, 83,99% locuiesc la oraş, 37,86% au studii superioare.
Din ce județe sunt turiștii care merg la mare în România
După București, topul 10 al judeţelor din care provin turiştii care merg la mare în România este: Timiş (5,20%), Braşov (4,44%), Iaşi (4,30%), Argeş (2,75%), Bacău (2,14%), Dolj (2,14%) şi Suceava (2,10%). La coada clasamentului se află judeţele Tulcea, Ialomiţa, Mehedinţi şi Sălaj, care, cumulat, generează sub 2% din totalul turiştilor care aleg litoralul românesc.
Locuitorii Capitalei sunt şi cei care frecventează litoralul autohton de mai multe ori de-a lungul unui sezon estival, unii dintre ei chiar şi 3-4 ori, spre deosebire de turiştii din alte judeţe, care petrec un singur sejur la mare pe vară. Diferenţe sunt şi în ceea ce priveşte durata medie a sejurului: în vreme ce bucureştenii stau pe litoral în medie 2,8 nopţi, turiştii care vin din alte judeţe, în special cele aflate la mare distanţă, aleg sejururi cu o medie de 4,6 nopţi.
Litoralul românesc, căutat și de turiști
Mulți străini ajung pentru o zi sau două de la București, într-un city-break pe litoral pentru festivalurile care se organizează în Mamaia și Costinești. Merg la degustări de vinuri sau fac plimbări lungi prin centrul istoric al Constanței. Numărul străinilor ar putea crește și mai mult vara asta după ce în sudul litoralului a fost modernizat Aeroportul din Tuzla. Noua pistă a Aeroportului din Tuzla are 900 de metri lungime. Aici vor putea ateriza aeronave private, avioane de 40 de locuri, dar și elicoptere.