Ce se întâmplă cu impozitul pe proprietate în 2025! De ce se amână aplicarea noului mod de calcul

Ultima actualizare:

Românii vor plăti aceleaşi impozite pe proprietate, în 2025, decizia fiind de amânare până la 1 ianuarie 2026 a aplicării noului mod de calcul. Amânarea se face pe motivul că trebuie revizuită legislația în domeniul impozitării și că e nevoie de un sistem automatizat de colectare a datelor privind proprietățile.

Impozitele pe proprietate rămân aceleași Foto: Shutterstock
Impozitele pe proprietate rămân aceleași Foto: Shutterstock

„Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul"

Impozitele pe proprietate vor rămâne neschimbate în 2025, după ce aplicarea noului mod de calcul al valorii impozabile pentru clădiri a fost amânată până la 1 ianuarie 2026. „Avem noutăți importante și în domeniul fiscal și, surpriză, sunt vești bune! Anul viitor românii plătesc acelaeași impozite pe proprietate! Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul a valorii impozabile pentru clădiri, pe baza valorii din studiile de piață", a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Din ce motiv a fost propusă amânarea 

Între timp, ministerul Finanțelor trebuie să creeze o structură specializată care să gestioneze această schimbare, iar Agenția de Cadastru va avea obligația de a furniza datele necesare către această nouă structură, a completat şeful Guvernului. 

Noua entitate va colabora cu autoritățile locale și alte entități pentru colectarea datelor despre proprietăți, va implementa modele specifice de impozitare a proprietății imobiliare și va coordona metodologic organele fiscale locale. Amânarea a fost propusă pe motiv că trebuie revizuită legislația în domeniul impozitării și că e nevoie de un sistem automatizat de colectare a datelor privind proprietățile.

Ce se mai amână pentru 1 septembrie 2025 

Tot miercuri, Guvernul va aproba extinderea termenului-limită în cazul obligativităţii firmelor de a folosi la automatele de produse şi case de marcat electronice legate la serverele Fiscului a noua tehnologie ce tipăreşte pe bon informaţii tip cod QR, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Am preluat solicitările mediului de afaceri şi în cazul obligativităţii firmelor de a folosi automate de produse şi case de marcat electronice legate la serverele Fiscului. E vorba de o nouă tehnologie ce tipăreşte pe bon informaţii tip cod QR. Este evident că mulţi agenţi economici din zona IMM-urilor nu sunt pregătiţi încă, astfel că am extins termenul-limită până la 1 septembrie 2025", a informat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Angelina Jolie, Akala  foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
batran viata lunga jpg
terorist Turcia jpg
leonidas jpg
Ducesa de Argyle, Ducesa de Rutland jpg
Clotilde Armand la Parchet  Foto Inquam Photos  George Calin (2) jpg
pizza pixabay jpg
laura crisan jpg
jolla castel nisip jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net