Ce trebuie să știe românii care au nevoie de concediu medical. Vor fi nevoiți să facă mai multe drumuri la medic
Autoritățile din țara noastră au introdus noi modificări, atunci când vine vorba despre modul în care românii își pot lua un concediu medical. Acum, indiferent de ce problemă de sănătate avem, vom fi nevoiți să facem două drumuri la medicul de familie, în numai o singură săptămână. Singura excepție de la această regulă se face pentru cei care suferă de una dintre cele 35 de boli considerate a fi extreme de contagioase.
Ministerul Sănătății a introdus un nou ordin prin care se aduc modificări procedurii prin care românii își pot lua un concediu medical de la medicul de familie.
O primă modificare pe care angajații din țara noastră trebuie să o știe este că, de acum înainte, medicii de familie nu vor mai putea să stabilească dacă pacientului îi trebuie o perioadă de izolare mai lungă de 4 zile, indiferent de boala de care suferă.
Singurele excepții de la această modificare o fac cei care suferă de una dintre cele 35 de boli din grupa A. Mai precis, printre acestea se numără tusea convulsivă, rabie, sifilis, ori chiar și ciumă.
Cum își pot lua românii concediu medical
Autoritățile din țara noastră au decis că o persoană asigurată în sistemul public nu poate beneficia de mai mult de 7 zile de concediu medical, din partea medicului de familie. Acestea trebuie acordate în mai multe episoade de boală, cel puțin două, iar cea mai lungă perioadă nu va mai putea depăși patru zile. Astfel, românilor le va fi mai greu să beneficieze de o perioadă mai lungă de concediu medical, de acum înainte.
De asemenea, o altă modificare adusă de autorități prevede faptul că persoanele care suferă de o boală inclusă în grupa A, cât și cele care suferă de o incapacitate de muncă gravă, vor putea primi din partea medicului de familie o perioadă de concediu medical mai lungă, mai precis de 28 de zile.
Indemnizațiile de asigurări de sănătate, cât și asigurările pentru concediu, se pot face în baza declarației fiscale depusă pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.