Ceapa roşie de Buzău «ustură» la buzunare! Cât a ajuns să coste un kilogram

Faimoasa ceapă roşie de apă, produsă în judeţul Buzău şi căutată de gospodine pentru calităţile ei, se află deja pe tarabe. Leguma „ustură” la buzunare, mai ales în pieţele din Capitală şi din afara Buzăului, arată adevarul.ro. Ceapa ajunge pe tarabe cu preţul umflat de două - trei ori, în funcţie de numărul samsarilor care distribuie marfa.

Producătorul Gheorghe  Manole îşi depozitează  recolta în gospodăria  din Potoceni
Producătorul Gheorghe Manole îşi depozitează recolta în gospodăria din Potoceni

Producătorii buzoieni ai vestitei cepe roşii de apă îi invită pe clienţii din toată ţara să cumpere marfa direct din curţile lor: şi pe alese, şi la preţuri convenabile. Aromată, zemoasă şi mai puţin iute decât celelalte soiuri, ceapa roşie de apă este ideală atât crudă, pentru salate, cât şi în tocăniţe ori în ciorbe.

Citește și: Agricultorii români, urmăriți de probleme! Au scăpat de secetă și acum se luptă cu invazia insectelor 

În pieţele din afara Buzăului, inclusiv în Bucureşti, kilogramul se vinde cu peste 8 lei! Preţul nu este cu mult mai mic nici în pieţele din Buzău - între 5 şi 6 lei kilogramul, chiar dacă marfa este adusă de aproape.

„Ceapa de Buzău e scumpă, dar asta e, nu avem ce face. De multe ori, cel care vinde ia mai mult decât producătorul. Aici e problema. Şi sunt mulţi care nu au certificat de producător. Ei trăiesc din intermedieri”, se plânge un client din Piaţa Centrală a Buzăului.

O gustare tradiţională:  brânză, slăninuţă  şi ceapă roşie
O gustare tradiţională: brânză, slăninuţă şi ceapă roşie

8 lei kilogramul în Bucureşti

Sute de hectare de teren agricol de la marginea oraşului Buzău şi din comunele Mărăcineni şi Săpoca sunt cultivate, an de an, cu ceapă roşie de apă, un soi local foarte apreciat de gospodinele din toată ţara. Recoltatul este pe final, iar grămezile de ceapă pot fi zărite în mai toate curţile din aceste comune, unde marfa este sortată şi legată. Gheorghe Manole, din satul Potoceni, se mândreşte cu o recoltă bună de ceapă, performanţă atinsă şi datorită sistemului de irigaţii. Agricultorul pregăteşte acum marfa pentru a fi livrată unor depozite en-gros din Bucureşti.

La negocierile cu intermediarii, producătorii cepei de Buzău sunt însă nevoiţi să le accepte preţurile, doar ca să nu rămână cu marfa nevândută. Fermierii din Mărăcineni consideră că ar fi mai convenabil să le vină clienţii direct de la poartă.

„Sunt căi de acces, uite, şoseaua asta, Buzău - Lopătari, recent modernizată, e în apropierea drumului E 85. Doar o mică abatere de un sfert de oră şi oamenii pot cumpăra la preţuri convenabile. Dacă vine cineva şi cumpără pentru o comunitate mică, se poate cumpăra ceapa la un preţ minimal de 3 lei. Preţul rezonabil pentru noi este de 4 lei”, explică producătorul Gheorghe Manole.

Vezi și: Zilierii români aleg drumul străinătății 

Click! spune

Acest soi de ceapă roşiatică, având o formă alungită, şi-a găsit cel mai potrivit sol pe terenurile de lângă albia râului Buzău. În această perioadă a anului este scoasă din pământ şi vândută în pieţe sau pe marginea drumului, strânsă în legături, ca să reziste o perioadă lungă.

Ofertă de nerefuzat în livada cu pruni: mănânci cât vrei, plăteşti ce iei acasă

Vizitatorii livezii din  Cândeşti pot consuma  fructe pe săturate
Vizitatorii livezii din Cândeşti pot consuma fructe pe săturate

Tot în judeţul Buzău sunt fructe din belşug, în acest an, la ferma pomicolă din Cândeşti! Cei care vor să facă băuturi alcoolice din prune produse ecologic sunt îmbiaţi cu o ofertă imbatabilă, scrie adevarul.ro.

Clenţii pot vizita o fermă aflată la ieşirea din Cândeşti, spre localitatea Sătuc, pot intra în livadă şi pot cumpăra prune pentru a obţine în casă licorile tradiţionale - ţuica şi palinca de Buzău. Mai mult, vizitatorii pot mânca pe săturate fără să plătească, iar la final vor lăsa bani doar pentru fructele pe care le vor lua acasă. Cantitatea minimă pe care trebuie să o cumpere un vizitator este de cinci kilograme, iar accesul în livadă se face pe bază de programare.

„E păcat ca prunele româneşti, sănătoase şi netratate, să lipsească din pieţe şi să fie înlocuite cu cele din import. Din acest motiv ne-am gândit să venim cu această ofertă pentru cei care vor să cumpere fructe sănătoase şi să-şi proceseze acasă produsele tradiţionale”, spune Adrian Burloi, un producător din Cândeşti.

Un kilogram de prune culese din livadă costă 2,5 lei. Fermierii susţin că e mai convenabil să vândă fructe direct către clienţi sau către fabricile de procesare, care plătesc mai mult decât achizitorii din pieţe.

Potrivit pomicultorilor, samsarii oferă cel mult 2 lei pentru un kilogram de prune, sumă care nu acoperă cheltuielile cu producţia. Prin urmare, proprietarii de livezi preferă să livreze fructele direct către fabricile de sucuri şi de gemuri.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!        

Parteneri

image
image
image
image
image
image
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net