Cine sunt românii care vor fi grav defavorizați la recalcularea pensiilor din 1 septembrie. Ei nu vor primi niciun ban în plus

Anton Hadăr, în calitate de președinte al Federației Naționale Sindicale (FNS) „Alma Mater”, a oferit o analiză detaliată la Antena 3 CNN privind efectele recalculării pensiilor începând cu 1 septembrie, evidențiind categoriile de pensionari care vor fi semnificativ afectate.

Unii români vor fi afectați de recalcularea din 1 septembrie / foto: arhiva
Unii români vor fi afectați de recalcularea din 1 septembrie / foto: arhiva

Recalcularea va aduce creșteri semnificative pentru anumite categorii de pensionari care au fost dezavantajați de legea în vigoare din cauza unor indici de corecție mici. Hadăr a ilustrat această situație prin exemple concrete de pensionari care, deși au același număr de puncte, primesc pensii diferite.

Pensionarii cu pensii mari, afectați direct

De exemplu, există pensionari cu sume de 4.600 de lei, 6.000 de lei și 7.500 de lei. Toți aceștia ar trebui să primească aceeași pensie, dar diferențele rezultate din indicii de corecție i-au afectat pe unii dintre ei.

Mai mult, în discuție au intrat și cazurile de pensionari cu sume precum 8.200 de lei, care, deși au același punctaj, se află în situații similare de stagnare a pensiilor.

Indicele de corecție a fost un factor determinant în această disparitate, trecând de la 1,06 la 1,41, afectând pe cei cu stagiul complet de cotizare, care, în prezent, este de 35-35 de ani pentru bărbați. Cu toate acestea, există și cazuri cu 25 sau chiar 20 de ani de cotizare, ceea ce a contribuit la varietatea de situații întâlnite.

Recalcularea va aduce, conform estimărilor lui Hadăr, creșteri pentru cei cu sume mai mici, de exemplu, de la 4.600 la 6.300 de lei, de la 6.000 la 6.300 de lei, în timp ce cei cu sume mai mari, cum ar fi cei cu 7.500 de lei, vor rămâne în continuare la aceeași sumă. Astfel, diferențele mari dintre pensii nu vor fi niciodată complet eliminate.

Și cei cu punctaje mici vor fi afectați

Printre cei afectați se numără și cei care primesc pensii minime, mulți dintre aceștia având un punctaj foarte mic și, implicit, sume mici, referindu-se la cei cu pensii de până în 1.281 de lei.

Recalcularea va avea un impact diferit asupra acestor categorii de pensionari. Cei care au avut un număr mare de ani de muncă vor avea creșteri semnificative, uneori chiar dublare a sumei, datorită criteriilor de stabilitate. Însă cei cu pensii mici, cum ar fi cei cu 450 de lei, nu vor beneficia de aceleași creșteri deoarece au avut un număr redus de ani de muncă.

„Din păcate sunt printre ei și oameni care au pensia minimă, chiar foarte mulți care au punctaj foarte mic, au număr de puncte puține, mă refer aici la cei până în 1.281 lei.

Unii din zona aceasta vor trece în partea cealaltă, vor avea chiar dublare 100% pentru că au avut ani mulți de muncă și intervine acea suplimentare pe criterii de stabilitate, dar cei care sunt pe aici care au vreo 450 lei, potrivit contribuției lor, dar primesc 1.281 de lei, pe aceștia nu-i mai scoate nimeni de aici o perioadă pentru că au și ani puțini de muncă.

Unii dintre ei vor sări Pârleazu, alții mulți vor rămâne aici, dar vor sta pe loc și cei care au pensie calculate  care le-au fost favorizate și pe grupe", a spus Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) „Alma Mater” a explicat la Antena 3 CNN

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
corvinul jpeg
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
marelbo png
loto jpeg
cincsor dimineata jpg
1 sfantul spiridon jpg jpeg
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net