Categoria de români care pot primi punctaje cu 50% mai mari la pensie. Se pot pensiona mai devreme, iar decizia a fost luată deja de ICCJ

Ultima actualizare:

Recent, Instanța Supremă a României a luat o decizie importantă care va avea un impact semnificativ asupra pensionarilor care au avut grupa a II-a de muncă. În urma hotărârii ÎCCJ, acești români vor putea beneficia de majorarea punctajelor lunare cu 50% și de reducerea vârstei de pensionare.

Pensii. Foto: arhiva.
Pensii. Foto: arhiva.

Decizia Instanței și implicațiile sale

Conform informațiilor furnizate de g4media.ro, ÎCCJ a hotărât că românii care au lucrat în grupa a II-a de muncă în condiții speciale, înainte de data de 1 aprilie 2001, vor avea dreptul la o majorare a punctajelor lunare și la o reducere a vârstei de pensionare.

Această decizie vine ca urmare a unei sesizări făcute de Curtea de Apel Craiova, care a ridicat problema asimilării grupei a II-a de muncă la condiții speciale și consecințele acestei asimilări asupra punctajelor lunare și a vârstei de pensionare. ÎCCJ a confirmat că includerea acestei categorii de muncă în condiții speciale va duce la majorarea punctajelor lunare și la reducerea vârstei de pensionare pentru cei vizați.

Cum îi afectează această decizie pe pensionari

Pensionarii încadrați în grupa a II-a de muncă înainte de 1 aprilie 2001 vor beneficia de această decizie. Aceasta le va aduce un beneficiu considerabil în ceea ce privește cuantumul pensiei lunare și posibilitatea de a se pensiona la o vârstă mai devreme.

Această hotărâre a ÎCCJ vine în contextul noii legi a pensiilor, adoptată în 2023 și intrată în vigoare începând cu anul 2024. Noua lege a pensiilor aduce modificări semnificative în sistemul de calcul al pensiilor și în criteriile de acordare a acestora.

Printre principalele schimbări se numără creșterea pensiilor cu 13,8% începând cu anul 2024, recalcularea acestora în septembrie și introducerea unui nou sistem de calcul al punctajelor. Acest sistem va permite acordarea unor punctaje-bonus în funcție de anii de muncă, astfel încât pensionarii care au muncit mai mult să primească pensii mai mari.

Decizia ÎCCJ privind includerea grupei a II-a de muncă la condiții speciale în calculul pensiilor reprezintă un pas important către asigurarea unui sistem mai echitabil și mai adaptat nevoilor pensionarilor. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Viktor Orban shutterstock 1649868622 jpg
image
image
image
image
image
image
oras pixabay jpg
coada soricelului
Printesa diana bijuterii Profimedia jpg
cos gunoi adobe jpg
image png
Slapi Australia plaja FOTO Shutterstock
hibrid heleniu1 jpg
guma mestecat istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net