Cîțu a rămas fără imunitate parlamentară. Cum își justifică deciziile din pandemie: „Am pus pe primul loc sănătatea românilor”
Astăzi, senatorii au aprobat cererea procurorilor pentru începerea cercetării penale în cazul fostului premier Florin Cîțu, membru al Camerei parlamentare. Votul a înregistrat 90 de voturi favorabile și doar două împotrivă, în timp ce trei senatori nu au participat la vot, conform informațiilor furnizate de Antena 3 CNN.
Fostul premier este suspectat de abuz în serviciu
Această decizie vine după ce Comisia Juridică a Senatului a aprobat în unanimitate solicitarea procurorilor, iar președintele Klaus Iohannis a dat undă verde cercetării penale începând de la începutul acestei săptămâni. Fostul premier este suspectat de abuz în serviciu în legătură cu scandalul privind achiziția masivă de vaccinuri anti-COVID în valoare de un miliard de euro.
În cadrul aceleiași anchete, sunt vizați și foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, cărora președintele României le-a permis, de asemenea, începerea urmăririi penale.
Faptul că colegii de partid ai lui Florin Cîțu au sprijinit în mare măsură cererea de cercetare penală nu a fost o surpriză, cu mulți declarând anterior că susțin o investigație rapidă.
Ce spune Cîțu
Înainte de votul pentru ridicarea imunității sale, Florin Cîțu a avut un cuvânt final, acuzând actualii responsabili politici din Guvern de risipă și îndatorare excesivă. El a adus în discuție nivelul crescut al datoriei publice și deciziile guvernamentale privind împrumuturile, subliniind că acestea au fost luate într-o perioadă de pace, spre deosebire de anii de pandemie.
"Cum explicați românilor că nivelul datoriei publice a depășit 50% din PIB, în condițiile în care noi n-am depășit acest nivel în pandemie? Acestea sunt cifrele. Au fost făcute împrumuturi în acea perioadă, dar nu la fel de mari, nu la fel de prost administrate şi nu la dobânzi atât de mari, cum sunt acum, în perioadă de pace", a declarat Cîțu în plenul Senatului.
Fostul premier și-a apărat acțiunile, subliniind că deciziile sale au fost ghidate de necesitatea ieșirii rapide din pandemie și din criza economică asociată. El a pledat pentru sănătatea românilor, libertățile individuale și economice și a afirmat că deciziile sale au fost luate având la bază datele și contextul imprevizibil al pandemiei.
„În tot acest context dificil, complicat, am pus pe primul loc, atât timp cât am fost premier dar şi ministru al Finanţelor, sănătatea românilor, libertăţile individuale şi economice. Eram conştient, în fiecare clipă, că orice decizie luată avea implicaţii mai mult ca niciodată pentru sănătatea oamenilor. (...) Am păstrat în acea perioadă cea mai liberă economie din UE iar românii au putut să aleagă dacă se vaccinează sau nu şi cu ce vaccin doresc să se vaccineze. Îmi asum că în acel moment, Guvernul României a făcut, în contextul imprevizibil şi complicat, cu datele pe care le avea atunci, ceea ce putea să facă”, a afirmat Florin Cîţu.
„Mi-am îndeplinit corect atribuţiile, în toate funcţiile pe care le-am deţinut, cu respectarea legislaţiei în vigoare. Şi de acum înainte, atâta timp cât rămân în politică, mă voi bate pentru bunăstarea tuturor românilor. Mă voi bate privind impozitarea contractelor part-time, să reduc impozitul de dividente, să scot toate taxele introduse de socialişti şi să eliberez toate pieţele de intervenţiile statului cu bocancii. Mă voi lupta ca românii să plătească o singură contribuţie la sănătate, dintr-o singură sursă de venit. Mă voi lupta pentru taxe mici, plătite de toţi, fără excepţie. Mă voi lupta pentru o Românie de dreapta, care să ofere aceleaşi oportunităţi pentru toţi românii. Lăsăm Justiţia să-şi facă treaba”, a mai spus Cîţu.