Comoară din Epoca Bronzului, descoperită în România. Ce a pățit bărbatul care a găsit-o

Un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Buturugeni, județul Giurgiu, a făcut o descoperire uimitoare. A găsit, întâmplător, un topor din granit, din Epoca Bronzului, însă, nu l-a predat autorităților și l-a păstrat timp de mai mulți ani. Acesta a ignorat legislația care prevede că persoanele care găsesc obiecte din patrimoniul cultural naţional trebuie să le predea, în termen de 72 de ore, astfel că a fost sancţionat cu avertisment.

Topor din Epoca Bronzului / foto: Poliția Română
Topor din Epoca Bronzului / foto: Poliția Română

În urmă cu câteva zile, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, împreună cu polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au desfășurat o acțiune pe linia protejării patrimoniului cultural național, în comuna Buturugeni, județul Giurgiu.

Un bărbat în vârstă de 50 de ani deținea de mai mulți ani un topor din granit datând din Epoca Bronzului, pe care l-a păstrat timp de mai mulți ani fără a-l declara autorităților. Bărbatul a fost de acord să pună la dispoziție obiectul respectiv, pentru a se îndeplini procedurile legale.

După consultarea reprezentanților Muzeului Teohari Antonescu, din municipiul Giurgiu, s-a concluzionat faptul că obiectul este un topor cu perforație sau gaură de înmănușare, realizat din granit, prin șlefuire, aparținând, probabil, Epocii Bronzului (3500-1400 Î.H.). Potrivit literaturii arheologice de specialitate, topoarele din această perioadă ar fi avut întrebuințări diferite, precum unelte de gospodărire, arme, simboluri sociale și/sau obiecte de cult”, a anunțat Poliția Giurgiu.

Bărbatul a fost sancţionat cu avertisment

Pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, bărbatul din Giurgiu a fost sancţionat cu avertisment, iar obiectul a fost ridicat, în vederea predării Primăriei Comunei Buturugeni. Poliția Română reamintește cetățenilor că, în cazul descoperirii unor obiecte de patrimoniu cultural, acestea trebuie predate autorităților locale în termen de 72 de ore.

„Conform articolului 136, alineatul 3 din Constituția României, bunurile arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geolitice, descoperite în cadrul unor cercetări sistematice cu scop arheologic ori geologic sau în cadrul unor cercetări arheologice de salvare ori având caracter preventiv, precum şi cele descoperite întâmplător prin lucrări de orice natură, efectuate în locuri care fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, intră în proprietate publică, potrivit dispoziţiilor legale”, susține Poliția. 

De asemenea, persoanele fizice care „descoperă în mod întâmplător bunuri din categoria celor prevăzute la articolul 46, alineatul 1 din Legea nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil sunt obligate să le predea, în termen de 72 de ore de la descoperire, primarului unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază a fost făcută descoperirea”. 

Nerespectarea acestei obligații poate atrage sancțiuni, inclusiv amenzi cuprinse între 4.000 și 20.000 de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net