Crevedia, 8 ani de la Colectiv. România nu are niciun centru pentru marii arși

Ultima actualizare:

La opt ani distanță de la neagra zi de 30 octombrie 2015, când zeci tineri și-au pierdut viața în incendiul din Clubul Colectiv, România se confruntă cu o tragedie similară. Victime, cvili și aproape 50 de pompieri, polițiști și jandarmi. La 8 ani de la nenorocirea din 2015, România nu are un centru pentru arși, deși politicienii au primis că fac demersuri, că vor construi, că țara noastră nu va mai cunoaște situația din 30 octombrie 2015, când zeci de tineri au murit din cauza infecțiilor nosocomiale contractate în spitalele nepregătite pentru victime arse. La 8 ani de la Colectiv, România tot nu are un spital în care să fie tratați victimele unui incendiu. 

image

România, primul loc în Europa la marii arși (arsuri critice)

România este țara europeană cu cele mai multe cazuri de pacienți cu arsuri critice (mari arși), dar este incapabilă să îi trateze pentru că, este o certă dovadă, construirea unui centru pentru tratarea marilor arși au fost doar primisiuni deșarte.

10.000 de pacienți se prezintă anual la camerele de gardă ale spitalelor din România pentru leziuni de arsură, iar circa 4.000 de cazuri necesită internare pentru supraveghere și tratament de specialitate, se arată într-un raport oficial al Ministerului Sănătății, elaborat în anul 2021 și consultat de HotNews.ro

În jur de 1.400 - 1.500 de pacienți reprezintă cazuri de severitate medie și mare, care necesită îngrijiri spitalicești cu o durată mai mare de două săptămâni și, ulterior, servicii de recuperare medicală specializată.

Numărul de decese cauzate de leziuni postcombustionale este de aproximativ 200 pe an, arată același raport al Ministerului Sănătății.

În urmă cu 8 ani, când autoritățile s-au văzut față în față cu tragedia uriașă de la Colectiv, au dat din colț în colț pentru că victimele nu aveau unde să fie cu adevărat tratate. România nu av ea un centru pentru marii arși. Nu are nici acum.

În 2023, la fel ca în 2015 victimele arse sunt trimise în străinătate

Potrivit unui raport oficial al Ministerului Sănătății din 2021, situația paturilor autorizate de Ministerul Sănătății în unități specializate în tratamentul pacienților critici cu arsuri severe era următoarea.

5 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu" Timișoara;

5 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Spiridon" Iași;

6 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca);

5 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, București - Spital monodisciplinar (chirurgie plastică și ATI), care nu poate primi mari arși politraumatizați;

3 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul Clinic de Urgență "Bagdasar-Arseni", București;

2 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, desființate urmare a unor lucrări de renovare, aflate în acest moment în reorganizare și reconformare la standarde în urma controlului efectuat de Inspecția Sanitară de Stat;

10 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" ;

3 locuri - Unitatea de Arși, Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Sf. Maria" Iași.

Pe lângă cele 26 de paturi destinate tratamentului pacienților critici cu arsuri severe, există și un număr de aproximativ 300 paturi de arși în spitalele județene și municipale din întreaga țară. Aceste paturi sunt dedicate îngrijirii pacienților cu arsură de severitate mică spre medie și necesită îmbunătățiri, se preciza în raportul Ministerului Sănătății.

Din lipsă de locuri, mai multe victime ale exploziilor de la Crevedia vor fi trimise în străinătate pentru îngrijiri medicale. 

Ministerul Sănătății se laudă cu încă o semnătură

Săptămâna trecută, Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru RAFILA a semnat contractul pentru construirea Centrului de Mari Arși în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, se arată pe site-ul Ministerului Sănătății. Lucrările vor începe în prima săptămână din septembrie, 2023.

Noua clădire va cuprinde 2 săli de operație pentru pacienții cu arsuri severe, 10 paturi pentru pacienții critici, 16 paturi ATI postcritici și 10 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă. În cadrul centrului va funcționa și un nou ambulatoriu de specialitate.

Valoarea investiției este de 56 milioane de euro și face parte din Proiectul derulat de Ministerul Sănătății cu Banca Mondială. Durata de execuție a obiectivului de investiții este de 26 de luni, se arată în comunicat, iar momentul semnării contractului a fost imortalizat.

image

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net