Cum a devenit o româncă masterand la Harvard, după ce și-a salvat fetița de o boală gravă în SUA
A luptat să-și salveze fetița născută cu o malformație la inimă și a ajus să studieze la Harvard. Anul acesta, românca Oana Geambașu a devenit masterand la prestigioasa universitate americană.
Oana Geambașu a născut-o pe Sonia, în 2007, cu o boală gravă, o malformație la inimă care în România nu avea șanse de vindecare. Femeia nu a acceptat situația și a plecat din țară, undeva unde să găsească leacul pentru puiul său. A mers mai întâi în Germania, apoi în Statele Unite, unde s-a oprit, în cele din urmă, la Boston Children Hospital, aflată în imediata apropiere de Harvard Medical School și Școala de Sănătate Publică a Harvard.
Ideea de a studia în domeniul sănătății, de care nu era chiar străină, i-a venit chiar în 2007, la prima vizită la un spital în America. Nouă ani mai târziu a revenit în Boston pentru operația fiicei sale și atunci a făcut pasul decisiv.
Lăudată de fostul șef al Departamentului de Sănătate din administrația Obama
„Am trimis o aplicație la Școala de Sănătate Publică, dar între timp, până m-am hotărât, până m-am gândit, până m-am documentat, până am învățat ce trebuie să fac, până am dat examenele pentru a putea să aplic, a durat ceva timp, iar în 2020 am primit acceptul. Am fost acceptată la Școala de Sănătate Publică. Ceea ce m-a frapat foarte tare aici - și te aștepți la excelență de la Harvard - este că toți profesorii și toți oamenii cu care te întâlnești sunt extrem de umili, sunt extrem de modești. Să discuți cu un om care a fost șeful Departamentului de Sănătate în administrația Obama și pur și simplu să stai la masă și să spună cât de mult te admiră este, îmi pare, pare ireal”, mărturisește Oana pentru digi24.ro.
În timpul cursurilor urmate la Harvard Medical School, Oana Geambașu a coordonat un studiu comandat de Comisia Europeană despre efectele pandemiei de coronavirus.
De ce vrea să revină în România
Totuși, în ciuda toturor realizărilor pe tărâm american, Oana vrea să revină în România. Își dorește cu tărie să schimbe ceva în sistemul medical din țară și are convingerea că acum, după toată experiența americană, poate să facă asta.
Are de gând să mai rămână o scurtă perioadă de timp ca specialist în politici de sănătate publică în America, oportunitate care a apărut imediat după absolvire, apoi își va urma visul. Între timp, fiica sa, care a fost operată din nou recent, este bine și studiază la liceu, tot în Boston. Acum este foarte bine, dar mama ei își amintește tot timpul că este o norocoasă că a avut șansa să ajungă în SUA cu ea.
„Ca ea sunt foarte mulți alți copii și chiar de curând, când eram pe scaun în mijlocul absolvirii, am primit un mesaj legat de un copil care are nevoie de îngrijiri medicale în străinătate, un copil de 6 luni care nu va mai trăi în România și are nevoie să plece din țară. Ăsta este motivul pentru care vreau să mă întorc în țară, pentru că nu poți, nu putem să continuăm să exportăm. Că asta facem, ne pur exportăm pacienții în altă țară, cum a fost fiica mea”, a mai explicat Oana Geambașu.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro