De ce mai mult de jumătate din românii din Belgia l-au votat pe Călin Georgescu: „Să sperăm că el ...își va ține promisiunile”
De ce mai mult de jumătate din românii din Belgia l-au votat pe Călin Georgescu: „Să sperăm că el ...își va ține promisiunile”.
Într-un context de profundă dezamăgire față de partidele politice tradiționale, Călin Georgescu, candidat independent cu o platformă ultranaționalistă, a reușit să atragă 51% din voturile românilor din Belgia în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Acest rezultat reflectă nu doar frustrarea cetățenilor față de clasa politică actuală, ci și speranța într-o schimbare profundă pentru România.
Diaspora, baza votului pentru Călin Geoergescu
Comunitatea românească din Belgia, formată din aproximativ 130.000 de persoane, s-a dovedit un pilon important al susținerii lui Georgescu.
Deziluzionați de politica majoritară și marcată de ani de instabilitate și promisiuni neîmplinite, mulți dintre românii din diaspora au decis să își îndrepte sprijinul către o alternativă.
Potrivit experților, această alegere este alimentată de un sentiment general de abandon și de respingere, atât din partea statului român, cât și a țărilor gazdă.
„Românii au fost forțați să plece în străinătate și sunt mult mai umiliți decât cei de acasă,” a declarat Călin Georgescu, o afirmație care a rezonat profund în diaspora. Din totalul voturilor exprimate pentru el, unul din șase a venit din afara României, un semnal clar că mesajul său prinde rădăcini în rândul emigranților.
Frustrarea economică și socială a alimentat alegerea candidatului presupus anti-sistem
Majoritatea românilor din Belgia, veniți la începutul anilor 2000 în căutarea unor oportunități economice, lucrează astăzi în construcții sau dețin mici afaceri.
Cu toate acestea, condițiile de muncă dificile și izolarea socială i-au făcut pe mulți să caute o alternativă politică la actualul status quo. „Lipsa de educație politică” și sentimentul de a fi „respinși” de societatea belgiană au contribuit, de asemenea, la aversiunea față de partidele tradiționale, a explicat Daria Pîrvu de la ROMBEL.
Pentru mulți români din diaspora, Georgescu reprezintă o oportunitate de a-și vedea frustrările adresate. Elena, o angajată a unui magazin alimentar românesc din Bruxelles, mărturisește că, deși nu a votat în primul tur, acum ia în considerare să îl sprijine. „Din ceea ce am auzit, mulți oameni vor să voteze cu el pentru că speră că va schimba România în bine. Să sperăm că el ... își va ține promisiunile,” a spus ea, potrivit Adevarul.
Tendința de sprijin pentru Călin Georgescu nu este un caz izolat. În afara granițelor României, 43% dintre alegători au optat pentru el, în special în țări precum Marea Britanie, Franța, Germania și Italia.