Femeia de serviciu care a învins România! Cum au ignorat autoritățile un caz grav de hărțuire

Istoria verdictelor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a fost rescrisă de o femeie de serviciu din Timişoara. În urma procesului, a fost pentru prima dată în istoria CEDO când hărţuirea sexuală la locul de muncă a fost încadrată ca încălcare a dreptului la viaţă privată, informează Adevarul.ro.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Cazul a avut-o în prim-plan pe o femeie de serviciu din judeţul Timiş care a reclamat că a fost hărţuită sexual timp de doi ani de către şeful Gării Est Timişoara, unde lucra, şi că nu a avut parte de un proces echitabil. Judecătorii CEDO au constatat că autorităţile din România, în speţă CFR, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara şi Judecătoria Timişoara au tratat superficial acest caz grav.

Citește și: Scandal la Casa Regală! Victima prințului Andrew, acuzată de abuz și hărțuire

Conform Adevărul.ro, magistraţii Curţii Europene au constatat că ancheta a avut vicii atât de mari încât a schimbat încadrarea şi a reţinut, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 8, referitor la dreptul la respectarea vieţii private prevăzut în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Drept urmare, statul român trebuie să îi plătească femeii de serviciu 7.500 euro despăgubiri.

Nu rata nici: „Cea mai sexy femeie din lume”, hărțuită și amenințată cu moartea

Faptele s-au petrecut  la Gara de Est Timişoara
Faptele s-au petrecut la Gara de Est Timişoara

Faptele s-au petrecut între 2015 şi 2017

Victima are 52 de ani şi lucrează ca femeie de serviciu pentru o companie ce furnizează servicii de curăţenie în judeţul Timiş. Între 2014 şi 25 octombrie 2017, femeia a fost angajată să lucreze la Gara Est Timişoara, acolo unde, începând din 2015, şeful gării i-a cerut în mod repetat să întreţină relaţii sexuale. Mai mult, ar fi încercat să o dezbrace cu forţa.

Interesant și: Probleme grave pentru Elon Musk: e acuzat de hărțuire sexuală. Cum se apară miliardarul

După mai multe refuzuri, şeful de gară a acuzat-o că nu-şi face treaba şi a refuzat să îi mai dea materiale de curăţenie, ajungându-se ca în octombrie 2017 - şi la presiunea reprezentantului CFR care avea în grijă contractul cu firma de curăţenie şi care aflase de incidente - să fie nevoită să demisioneze.

La 3 noiembrie 2017, femeia a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara împotriva şefului de staţie, depunând la dosar şi transcrierile înregistrărilor audio extrem de concludente pe care le-a făcut şefului de gară. Cum parchetul a clasat cazul pe 22 octombrie 2019, motivând că faptele săvârşite nu constituie infracţiune prevăzută de lege, iar Judecătoria Timişoara a menţinut decizia, victima s-a adresat Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, intrând în contact cu avocata Bianca-Ioana Radu, cea care a reprezentat-o apoi la CEDO.

Avocata Bianca-Ioana Radu  a reprezentat-o în instanţă pe  femeia de serviciu
Avocata Bianca-Ioana Radu a reprezentat-o în instanţă pe femeia de serviciu

La finalul procesului, „Adevărul” a luat legătura şi cu Bianca-Ioana Radu, avocatul femeii în procesul de la CEDO.

Aceasta a spus: „Şeful de gară din Timişoara nu a păţit absolut nimic, nu a fost tras la răspundere penală, e în continuare în funcţie şi la cinci ani de la începerea cazului”. În ceea ce o priveşte, femeia de serviciu lucrează acum în altă gară din judeţul Timiş.

cub ioana nastase png
cub paula seling png
cub bianca dragusanu png
FotoJet jpg
FotoJet (4) jpg
FotoJet (5) jpg
infidelitate 0 jpeg
De ce participa de fapt Andreea Tonciu la Survivor Romania 2022 jpg
image
image
image
image
image
image
087 women 19 Camelia Sucu (1) jpg
gemene 2 png
Daniela Gaviria jpg
shutterstock 676013005b jpg
Imagine WhatsApp 2022 12 07 la 10 47 33 jpg
FotoJet (4) jpg