Iliescu, despre dosarul Revoluției: ”Ce rost are să dezgropăm?”

Ultima actualizare:

    Fostul şef al statului a fost învinuit în dosarul MineriadeiFoto Click!
Fostul şef al statului a fost învinuit în dosarul MineriadeiFoto Click!

Fostul președinte Ion Iliescu a avut o reacție ciudată joi, 25 februarie, când a fost întrebat cum comentează redeschiderea dosarelor Revoluției și Mineriadei. ”Nu știu cui slujește așa ceva. Acum să stăm să tot... plângem morții. Ce rost are să dezgropăm?”, s-a întrebat retoric cel care a fost acuzat că i-a adus pe mineri în București în iunie 1990.

Fostul presedinte Ion Iliescu a susținut joi, întrebat cum comentează redeschiderea dosarelor Revoluției și Mineriadei, că Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) "este alimentată" de oameni din țară. Iliescu a recomandat să nu mai stăm să tot plângem morții și să încercăm să tragem concluziile politice adecvate, conform Agerpres.

"Eu îi înțeleg pe cei care au avut pierderi. Dar asta a fost! A fost caracterul cel mai radical de tranformare din tot arealul nostru. Nici ungurii, nici cehii, nici polonezii nu au avut asta, nici măcar bulgarii. Deci la noi a fost o mișcare radicală de înlăturare a vechiului regim, cu sacrificii umane. Revolta din decembrie a însemnat sacrificii umane. Acum să stăm să tot ... plângem morții, în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societății românești...", a afirmat Ion Iliescu, la Palatul Parlamentului, întrebat în legătură cu faptul că urmași ai victimelor spun că nu pot trece peste aceste evenimente.

Întrebat cum comentează deciziile CEDO în privința dosarelor Revoluției și Mineriadei, fostul președinte a arătat că "CEDO este alimentată" din țară.

"Nu CEDO. CEDO este alimentată de oameni de aici, interesați să întrețină așa ceva. (...) Nu știu cui slujește așa ceva. Altminteri, nu e nicio problemă. Dar, pusă sub acest aspect, deci luarea la întrebări și analize pe plan judiciar... A fost un moment de istorie cu părți bune și cu părți mai puțin bune, cu stări conflictuale. Am trecut peste ele, am depășit. Ce rost are să dezgropăm...? Ele trebuie să formeze obiectul unor asemenea dezbateri în cazul unor oameni care stau și studiază istoria, ca să tragem învățăminte, nu să tot întreținem o stare...", a adăugat Ion Iliescu, referindu-se la redeschiderea celor două dosare.

Dosarul Revoluției, clasat de Parchetul Militar în 2015

Reacția fostului președinte vine după ce CEDO decis să acorde câte 15.000 de euro drept despăgubiri românilor ce au facut plângere în Dosarul Revoluției.Curtea a constatat că "a avut loc o încălcare procedurală a Articolului 2 al Convenției, din cauza lipsei unei investigații eficiente privind evenimentele din decembrie 1989 în care rudele solicitanților au fost împușcate și omorâte".

Parchetul Militar a clasat dosarul Revoluției pe 14 octombrie 2015, motivând că în cazul unora dintre faptele anchetate a intervenit termenul de prescripție, iar alte dintre faptele anchetate nu se mai regăsesc în nou Cod Penal.

Peste 1.000 de oameni și-au pierdut viața în evenimentele din decembrie 1989.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
image
actualitate.net
image
actualitate.net