Înălțarea Sfintei Cruci, 14 septembrie 2024. Tradiții și obiceiuri pe care românii le-au uitat
Deja ne mai despart numai câteva ore de una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. Mâine, pe data de 14 septembrie, credincioșii din țara noastră urmează să sărbătorească Înălțarea Sfintei Cruci.
Ziua de mâine nu este deloc una obișnuită pentru credincioșii din țara noastră. Pe data de 14 septembrie este sărbătorită Înălțarea Sfintei Cruci, un eveniment care amintește creștinilor de două evenimente importante din istoria Bisericii.
Este vorba, în primul rând, despre înălțarea Crucii în fața oamenilor, la Ierusalim, pe data de 14 septembrie 335. După ce împăratul Constantin are o viziune în care i se arată Crucea și i se spune „prin acest semn vei învinge”, el poruncește găsirea crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos.
Semnificația acestei sărbători
Se spune că trei cruci identice ar fi fost recuperate, iar pentru a o identifica pe cea a Mântuitorului, Macarie, Patriarhul Ierusalimului, ar fi apropiat de cele trei cruci o tânără care murise recent. Iar atunci când a atins-o pe cea a Mântuitorului, se spune că tânăra ar fi înviat. De asemenea, în 629, împăratul Heraclius recuperează Crucea de la perși.
Odată cu această zi, credincioșii din țara noastră au grijă să respecte nenumăratele tradiții populare care sunt asociate sărbătorii.
Tradiții pe care românii le respectă pe 14 septembrie
În primul rând, preoții sfințesc butoaiele de vin și viile, pentru o recoltă bogată. În plus, se spune că în această zi se strâng și ultimele frunze de leac. În popor, se spune că această sărbătoare marchează finalul verii, iar strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeși în această zi, ei trebuie lăsați drept ofrandă pentru păsări.
De asemenea, o altă tradiție populară ne mai spune că dacă păstrăm în buzunar, sau în portofel, monede sfințite în această zi, alături de o mică cruce, vom avea noroc și prosperitate la muncă. În plus, se mai spune în țara noastră că pe 14 septembrie nu trebuie să mâncăm usturoi, pește, nuci, sau prune.